Kezdetben vala az email, a levelező lista, a BBS, a USENET, vendégkönyv és aztán beköszöntött a kánaán és megérkezett a internet újabb vívmánya, a fórum. Később aztán a vezérhozzászólásból és az exhibicionizmusból kialakult a blog, de ne szaladjunk előre, vegyük nagyító alá az össztársadalmi csevej elektronikus szupermédiumát. A USENET (amelyet ma leginkább a Google Groups által ismerünk) tulajdonképpen már fórum volt, hiszen a témakör megjelölésével megpróbálta irányítani az eszmecserét, de a technikai keret egy idő után már nem volt elégséges. Szükség lett egy kiforrottabb, jóval több funkciót kínáló formátumra, és ezt a szerepet vállalta fel a fórum.

De ez már egy régi történet, nézzük mivé fejlődött azóta a fórum.


A fórum nem kerülte el a szoftvertechnológia divathullámait. Megjelentek az előre elkészített, off-the-shelf jellegű fórummotorok. Ezeknek sajnos sikerült olyan szintre fejlődniük, hogy a elérte őket "mindenrejó" frameworkök sorsa: olyan sokat tudnak, hogy túlkomplikáltak lettek. Persze nem mondom, hogy teljesen használhatatlanok, de amíg sikerül eltüntetni a brandet (t.i. a fórummotor jellegzetességeit) és saját igényeinknek megfelelően átszabnunk, addig talán arra is van elég idő, hogy megvalósítsuk az elképzeléseinket keretrendszer nélkül is. Igazából mindegy, hogy felhasználunk egy motort vagy sajátot írunk, a lényeg az, hogy tiszta, felhasználóközpontú koncepciót valósítsunk meg.
Az eredeti, és azóta sikerrel véghezvitt elképzelés az volt, hogy egy témakör köré szervezzünk egy beszélgetést. A gond csak annyi, hogy azóta sokat fejlődött a világ, előtérbe került az ergonómia, az emberközpontú (felhasználóközpontú) szoftvertervezés. Úgy gondolom, hogy ezeknek a elvárásoknak a mai fórumok többsége nem felel meg.

Hogyan is kéne kinéznie egy felhasználóközpontú fórumnak?


Három dolog van, amitől jó egy fórum. Nézzük a toplistát hátramenetben.


3. Releváns tartalom

Mivel a fórum témakörökra köré szerveződik, ezért jogos elvárás, hogy a különböző topic-okban lévő hozzászólások a felvetett témához igazodjanak. Ez nem technológiai eszközökkel megoldható probléma, a fórumokat moderálni kell. Ennek a követelménynek manapság a fórumok jó része nem felel meg: már boldog-boldogtalannak saját fóruma van, de szükséges moderátori kapacitás szinte sehol nincs meg, vagy megvan, de kimerül a csúnya szavak kicsillagozásában (minden általánosításhoz illik gondolatban hozzátenni: tisztelet a kivételnek).


2. Könnyű és hatékony kereshetőség

Egyértelmű elvárás egy jó fórummal szemben, hogy a felhasználó könnyen és gyorsan megtalálja az őt érdeklő információt. Míg a fórummotorokban általában ez tisztességesen meg van oldva, addig az egyéni megrendelésre készült szoftverek a keresést általában egy LIKE operátor odapöccintésével oldják meg, ami valljuk be, nem túl kifinomult módszer. Az alapvető elvárások közé sorolhatjuk, hogy a találati oldalon a keresett kifejezés legyen kiemelve.


1. Visszacsatolások kezelése
Eljutottunk a legfontosabb feladathoz, a visszajelzések megfelelő kezeléséhez. Ha jó fórumot akarunk írni, akkor mindig abból kell kiindulni, hogy egy felhasználó mit szeretne csinálni a szoftverünkkel. Egy a fórum esetén a felhasználó céljai a következőek lehetnek:

  • A felhasználó információkat akar megosztani a társasággal. Az ehhez szükséges funkciókat a mai fórumok kivétel nélkül teljesítik.
Azonban most jönnek azok a célok, amiket a mai fórumokkal nem könnyű elérni:

  • A felhasználó kérdéseket tesz fel és minél előbb válaszokat akar kapni. Olykor már készen kapja ezeket (egy jó keresővel, lásd előző pont), de a legtöbbször fel kell tennie a kérdést a megfelelő topic-ban. A válaszokat természetesen minél előbb meg akarja kapni.
  • A felhasználó véleményt alkot, és vitatkozni akar a felvetéseiről. Egyszerűen és gyorsan akarja figyelemmel kísérni a vita alakulását.

Hogy milyen eszközökkel segíthetjük a felhasználót ez utóbbi két cél tekintetében, azt később tárgyaljuk.

Fórumok jellegzetes hibái


A távirányító
Ha valaki arra adja a fejét, hogy saját implementáció helyett, inkább felhasznál egy előre elkészített motort, azonnal találkozik ezzel a hibával. Ezekre a szoftverekre gyakran jellemző, hogy "sokat markolnak, semmit se fognak". A felület zsúfolt, áttekinthetetlen, nem a lényegen (a hozzászólásokon) van a hangsúly, inkább úgy néz ki az egész fórum, mint egy túldíszített karácsonyfa.
Citromdíj:
fogyasztovedelem.com (Invision Power Board 2.1.7) - Beállítások felugró menü sok felesleges funkcióval: megjelenítési módok, értékelés, ugrás másik fórumra legördülő menü, viszont a rendezéshez nincs egy gomb sehol
panaszfal.hu - Üzenet ikon, téma elküldése emailben, megjelölést olvasatlanként, "köszönöm" funkció



Téves kapcsolás
Ilyesmi akkor fordul elő, amikor egy oldal fenntartója egy fórummotor képében akar összehozni egy olyan portált, ami nem fórum. A sztar.com (aka borda.ca) tipikus példája ennek a hibának. Az oldal arról szól, hogy felhasználók megosztanak egymással közéleti személyiségekről (nem bírom leírni, hogy "sztár") készült nagyfelbontású fotókat. Akkor most vessünk egy pillantást az oldalra, további magyarázat nem szükséges.
Citromdíj: borda.ca


Fórum megye lordjai
Feleslegesen sok információ a hozzászólóról. Ilyenek: rang, hozzászólások száma, stb.
A fórum legtöbb felhasználójának szemében ez teljesen irreleváns információ. Talán aki nagyon aktívan fórumozik, annak lehet szemgyönyörködtető, hogy már száztizenhárommillióhétszáznyolcvankétezerhatszáztizenkilencszer osztottam az észt, de mindenki mást ez egyszerűen hidegen hagy. Ezeknek az információknak a felhasználói adatlapon a helye.
Citromdíj: gamestar fórum (Invision Power Board  v2.1.7), a "jópofa" rangokért


Túlbonyolított kereső
Ritka hiba, de előfordul.
Citromdíj: index.hu fórum. Igazából nem érdemli meg, mert jó a kereső, de a két, egymás alatt lévő szabadszavas mező zavaró lehet.


Egyperces novellák
Ritkán ugyan, de olykor előfordul, hogy hozzászólásoknak "témájuk", vagy "címük" van. Olykor az is előfordul, hogy ez automatikusan generált, például "Re: {topikcím}". Már önmagának értelmetlen a címadás, de hogy ennek a címe "Re: hömpöröapporündörüxi" (valami olyasmi, amit én le se írtam), az már bőven zavaró. Ez nem leveleőlista, itt nincsenek thread-ek.
Citromdíj: panaszfal.hu


Hol a vonalkód?
Nincsenek megszámozva a hozzászólások (csak dátum van). Látszólag nem nagy hiányosség, de valójában bosszantó: a számok alapján gyorsan eldönthető a rendezés iránya.
Citromdíj: forum.origo.hu


Szabó Ervin Főfórum

A legtöbb fórum főoldala úgy néz ki, mint egy szépen rendbentartott könyvtár, egyfajta DOSkönyvtárszerű katalógus, ahol többszintű hierarchiában van rendezve az összes topic. Ez az elrendezés csak egyfajta felhasználónak kedvez: annak az új felhasználónak, aki csak érdeklődni tévedt a fórumra. Nos, ilyenből viszonylag kevés van. Aki rendszeresen használja a fórumot, annak az mindig ugyanazt látja, így semmi más, mint egy vakfolt. Az új felhasználók meg általában azért tévednek a fórumra, mert valami információra van szükségük, vagy meg akarnak osztani valamit, tehát konkrét céllal. A főoldal számukra is használhatatlan.
Citromdíj: majdnem minden fórum



Mitől lesz jobb lesz a fórumunk?


Feedback track
Ahogy a bevezetésben felvetettük, a legfontosabb hiányosság a hozzászólásokra kapott reakciók könnyű visszakereshetősége. A legtöbb esetben a felhasználó feltesz egy kérdést, majd tízpercenként visszanéz az érintett fórumokra, és végigkutatja az egész topic-ot, hátha született reakció a bejegyzésére. Könnyen beláthatjuk, hogy ez nem túl hatékony megoldás, ráadásul egy szívósabb felhasználón is könnyen kifog egy nagy forgalmú topic. A legtöbb fórumban megnézhetjük, hogy az adott bejegyzés mire volt válasz (követés visszafelé), de valahogy senkinek nem jutott eszébe, hogy ezt a megoldást a másik irányba is megvalósítsa. Pedig az elképzelés egyszerű, minden bejegyzéshez kell egy gomb, amit megnyomva megkapjuk az összes olyan bejegyzést, ami reakció az adott bejegyzésre.
A másik nagy segítség, hogy a felhasználó emailt kap, amikor ha válaszoltak egy bejegyzésére, illetve ha új bejegyzés keletkezik egy adott topic-ban. Szerencsére erre már léteznek megoldások:
Ríszpektdíj: panaszfal.hu (SMF 1.1.2), fogyasztovedelem.com (Invision Power Board) - email értesítő


Hatékony keresők
Egyszerű szöveges kereső, amely keres mind címekben, mind hozzászólásokban (azonban a találatoknál célszerű elválasztani a két fajta találat fajtát). A beírt szavak között és kapcsolat van, és előről zártak (kulcsszó*).
Jó, ha vannak operátorok, mert a jobban képzett felhasználóknak nagyon hasznos, és ők nem kevesen vannak. Jó példa erre: google kereső, ahol a fejlett kereső mezőit is operátorrá "fordítja" a motor.
A kulcsszavak kiemelésére jó példa a firefox megoldása (Ctrl-F, Összes kiemelése gomb), azonban illene külön gomb megnyomása nélkül automatikusan és több oldalletöltésen keresztül is követve megvalósítani.
A fejlett keresőt már lehet bonyolítani: dátumintervallum, szűrés témák, felhasználók alapján, stb.
Ríszpektdíj: panaszfal.hu (SMF 1.1.2), fogyasztovedelem.com (Invision Power Board) - egyszerű kereső a főoldalon, jó részletes keresés


Moderátor outsourcing
A harmadik legfontosabb elvárásunk a fórummal kapcsolatban a releváns tartalom. Hogy ezt elősegíthessük, lehetőséget kell adnunk, hogy a fórum tulajdonosa egyben moderátora is legyen. Ez lehetőség szerencsére már sok fórumon implementálva van.
Ríszpektdíj: ez sok fórum sajátja, de ha valaki látni szeretné magát itt, az dobjon egy kommentet


Főoldal
Nem kell a katalógus, mindig a legfrissebb témák/hozzászólások pörögjenek. Sok testreszabhatási lehetőség (kedvenc témák pl.), az legutóbbi hozzászólásaink, válaszok felvetésinkre. általunk utoljára látogatott témák.
Ríszpektdíj: index.hu, majdnem. A "legfrissebbek" és a "legpörgősebbek" doboznak felül kéne lennie


Testreszabható témák
Jó, ha kinézetet a téma létrehozója testreszabhatja. Ez különösen olyan esetben jó, ha valaki nem technikai ember, nem is akar saját blogot, vagy weboldalt, de akar egy normális oldalt, ahol kitárgyalhatja a hobbiját.
Ríspektdíj: sg.hu


Intelligens lapozás és rendezés
A mai sávszélességek mellett a 10-25-50 bejegyzéses lapszámok okafogyottá váltak. Erre kéne figyelni, mint ahogy arra is, hogy a beállított lapméretet mindenáron (!) meg kell őrizni (cookie, profil). A rendezés már nehezebb kérdés, a legjobb megoldás szerintem, hogy a még nem látogatott témákat növekvő, a már meglátogatott témákat pedig csökkenő rendezéssel kell a nagyérdemű elé tárni. Persze, ha ilyesmit megváltoztatunk, akkor azt is meg kell csinálnunk, hogy a felhasználó felülbírálhassa ezt az automatizmust a profiljában.
Ilyen automatizmust még nem láttam, de ha valaki tud ilyesmiről, szóljon.


A témaindító hozzászólás mindig jelenjen meg
Szerintem alapvető.
Citromdíj: fórummotorok
Ríszpektdíj: sg.hu



A bejegyzés trackback címe:

https://zsir.blog.hu/api/trackback/id/tr31493710

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Propeller 2008.05.30. 03:02:10

zsír - Tipikus hibák fórumszoftverekbenKezdetben vala az email, a levelező lista, a BBS, a USENET, vendégkönyv és aztán beköszöntött a kánaán és megérkezett a [...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lepisma_saccharina · http://lulu.com/spotlight/nordlicht 2008.05.30. 13:09:10

A legjobb a RPG.hu-n a szöveges változat opció. Így gyorsan, egyszerűen és bandwidthkímélóen végig lehet olvasni az egészet. Ahol jóság van még, az a www.sifriends.org/category-view.asp

lepisma_saccharina · http://lulu.com/spotlight/nordlicht 2008.05.30. 13:09:54

árgh, lemaradt a vége, szal a link után az van hogy: itt van pl. recent threads gomb, ami nekem nagyon hasznos volt.

Rung András · http://www.twitter.com/rungandras 2009.01.03. 12:39:28

Nagyon jó összefoglaló, mindig öröm látni, ha valaki jó összefoglalót ír. Nekem némi bajom van olykor magával a fórummal is, mint műfajjal. Kicsit széteső, ezért szakmai kérdések megbeszélésére jobbnak tartom a blogot, ami olyan mint a tudományos életben egy konferenciaelőadás, ami után van vita, a fórum meg sokszor olyan, mint egy kávéházi csevej. Úgy érzem, hogy az emberi lélekkel sokszor ellentétes, hogy egy mederben akarjunk tartani hosszú távon a beszélgetést. Az ergonómia azonban biztos sokat segíthet még ennek az egésznek a javításán. Nekem mindig a legnagyobb gondot a releváns infó és a szálak összerakása jelenti.

 

 

 

süti beállítások módosítása