Hja, ott sincs kolbászból a kerítés, szokás mondani. Az opensource közösségek imádják önmagukat a legdemokratikusabb, a legemberségesebb, a leghatékonyabb társaságként aposztrofálni. Csak azt felejti el a kis butus kollektív tudatuk, hogy ők is emberek egy csoportja. Ezt mutatja a következő történet is. Persze a jelenlegi eset kivétel, nem sok köze van az egész közösséghez, de akárhová is tartozunk, mindig érdemes gátat szabni saját önhittségünknek. Lásd még az idevonatkozó South Park részt (link a cikk után).

A történet röviden a következő:

Florian Balmer (nincs para, csak névrokon. se.) megunta a hatalmas felhasználói táborral rendelkező, és ennek megfelelően hihetetlenül felhasználóbarát notepad.exe szövegszerkesztő rendszert, amelyet a Microsoft nevű alvállalkozó készített. Úgyhogy gondolt egyet és elkészítette saját variánsát, amelyet évek hosszú során jól megtömött a saját igényeinek megfelelő képességekkel (tényleg van már valami értelmes fordítása a feature szónak?). Félelmetes kreativitásról tanúbizonyságot téve a programnak a Notepad2 nevet adta (felhívnám a figyelmet a marketing mellékhatásokra is; például ha valaki véletlenül egy kettest gépel a notepad után, akkor mi történik? na?). Barátunk, aki előszeretettel nevezi magát Flo-nak (flower power, muhaha), úgy döntött, hogy mivel úgyis tombol benne a közösségi szellem, ezért művének forráskódját közéteszi GPL alatt, hogy segítsen kilábalni az emberiségnek a gonosz szoftvercégek zártforráshatása által előidézett globális szoftverkrízisből. Telt múlt az idő, és mindenki boldogan élt, amíg egy szép napon Flo egy érdekes fejlesztésre lett figyelmes, melynek neve Notepad3. Nem csoda, hogy kíváncsi lett, fél kezét odaadta volna, hogy megtudja, milyen fontos felugró menüt hagyott ki a programjából, de hiába kattintgatott ide-oda, csak nem jött rá, hogy mi lehet a különleges "3"-as szám miértje. Úgyhogy nekifeküdt a diff-nek, kicsit mélyebbre ásott, és felfedezte, mind a három sort, ami az új szereplő által megváltozott a forráskódjában. Ez nem túl sok. Emiatt egy kicsit berágott, és közzétette a történetét. Részletek itt...

Később tervezek egy hosszabb cikket az opensource-ről és a hagyományos szoftverfejlesztési modellról, ez volt a bevezető :)

Open Source Cartoon: South Park: Smug Alert




A bejegyzés trackback címe:

https://zsir.blog.hu/api/trackback/id/tr55546209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hank 2008.06.30. 19:17:57

OMG, valaki nem olvasta el a GPL-t, es jott egy kocsog, aki sajat neven forgalmazza a kodjat. Micsoda katasztrofa, hopp-hopp, gyorsan vonjunk le belole messzemeno kovetkezteteseket az egesz OSS mozgalomra nezve!

Vérnűsző Barom 2008.06.30. 19:20:55

Hát, sokmindenre fény derült a részletes kimerítő írásból...

anti hipi-HüPi 2008.06.30. 19:26:03

No igen... a kép is sokat mond a posztot író élőlénynek tűnő izéről... :-DDD

xy 2008.06.30. 19:26:10

Egy ilyen szar iras miert kerul ki az index cimlapra? Dol belole az ostoba frusztracio, mikozben a mondanivaloja nulla.

Az open source kozosseg jo mukodese nem azt jelenti, hogy nincsenek hulye emberek benne. Hanem azt, hogy nem ervenyesulnek. A Notepad2-nek megvan a maga meretes felhasznalotabora, a Notepad3-nak pedig nem lesz egyetelen felhasznaloja sem, ha minosszesen ennyit birt hozza tenni az eredeti szoftverhez. Ennyi. Kiszelektalodik. De az illetonek joga volt forkolni, es kiadni. Megteheti. Majd eltunik a sullyesztoben, ha ennel tobbet nem tud felmutatni. Miert kell ezen hisztizni?

Raszputyin · http://zsir.blog.hu 2008.06.30. 19:29:22

Hank, igazából elolvasta a GPL-t, és kiegészítette a kódot a LEGMINIMÁLISABB mértékben, odarakta az eredeti creditet. Erre mondják, hogy jogilag rendben van, de erkölcsileg nem annyira. És van egy mondat, amiben felhívom a figyelmet, hogy nem kell általánosításokat levonni a sztoriból, ilyen is van. Igazából egy későbbi posztban akarok az opensourceról beszélni, és nem csak negatív színben.

Vérnűsző: full story: Részletek itt. Nem akartam letükörfordítani a dolgot, csak megmutatni, h ilyen is van.

Raszputyin · http://zsir.blog.hu 2008.06.30. 19:30:53

xy, ámen, igazad van, de hogy hogy került ki ez az Index címlapra, azt ne itt kérdezd.

Raszputyin · http://zsir.blog.hu 2008.06.30. 19:31:39

Vízirigó :) pontosan, olvasd el a kép alját :)

Pipás 2008.06.30. 19:32:24

Ja, bírom amikor microsoft majmok meg windows open source programozók akarják elmagyarázni mi is az az open source.

Open source közösségek meg demokrácia... ez azért felteszi az i-re a pontot. ;)

tmc 2008.06.30. 20:32:39

Úgy írsz, mint aki szemben áll az opensource közösségekkel. Akkor te a proprietary csoportok oldalán állsz? Vagy a harmadik oldalon? (az melyik lehet?) Különben is, itt két egyénről van sző. Hogy lehet ezt összemosni az opensource közösségekkel?? Avagy, milyen általános, a nőkre vonatkoztatható tanulságot lehet levonni mondjuk Annácska, vagy Amy Winehouse bármelyik sztorijából?
Elkeserítő eset amit leírsz, de nem általános. A körítés és a tálalás legalább ennyire elkeserítő. Várom a sorozat többi gyöngyszemeit, hogy lehulljon végre a lepel az opensource közösségek mocskos praktikáiról. Még az is lehet, hogy ilyen eseteket megismerve visszaállok linux/GNU-ról M$-re, mert ugye ott nem fordulhat elő semmilyen gazemberség. Keep on running...

anti hipi-HüPi 2008.06.30. 20:37:53

Elolvastam, nem volt véletlen amit írtam.
(bár utoljára mintha a HUP-on láttalak volna :DDD )

gabro 2008.06.30. 20:38:53

"Egy ilyen szar iras miert kerul ki az index cimlapra?"
Mert erre aztán kattint majd a nagy csomó open source fan, és akár még óóltárinagy flém is lehet belőle.
Nekem meg egy régi kabarétréfa jut eszembe::
"Tudom, azért csinálja, hogy ugrasson, én meg amilyen hülye vagyok, ugrom is."

gabro.ubuntu.firefox.
elégedett.

midnight coder 2008.06.30. 20:43:50

Az opensource valójában egy lufi. Igazából az egész mögött kőkemény multik állnak: IBM, SUN, Oracle, Google. Ha a linuxból kiszednék az összes céges kódot amit ezek a multik és még egy rakás másik beleraktak egy ugyanolyan kalap kutyagumi lenne mint az összes többi hobbyos.

És ha már azt nézzük: az IBM legalább olyan gonosz multi volt anno mint a microsoft, a gugli pedig potenciálisan a legveszélyesebb valami amióta feltalálták a számítógépeket. Ha lesz valaha az emberi jogokat semmibe vévő Nagy Testvér akkor az minden valószínűség szerint a gulgiból fog kinőni.

A fent leírt példa amúgy nem egyedi, bár az opensource-ban a nagy cégek kódjai kivételével inkább a discontiuned állapot a jellemző, azaz hogy a megkezdett projectet fejleszti pár lelkes egyetemista, aztán jön család, gyerek, állás és rájönnek hogy hülyék lennének ingyen csinálni azt amit jó pénzért is megtehetnek, illetve hogy ingyenszoftver ugyan létezik, de ingyenpizza nem - a pizzsütőt nehezebb palira venni mint a programozót.

Az így félbemaradt kódot aztán vagy folytatja valaki, vagy nem, de inkább ez utóbbi jellemző - egyrészt azért mert míg egy programot az elejétől megírni élvezetes dolog - legalábbis az első néhány nagyobb programig, aztán már nem akkora sikerélmény hogy működik a dolog - míg más már meglévő és nem feltétlenül a legjobban megírt kódjában hibát keresni, azt továbbfejleszteni a legszarabb rabszolgamelók egyike. Ráadásul a dologért járó elismerés is jóval kisebb - a notepad 3 íróját jól leb*szták itt is, pedig az hogy az ipse beleásta magát a kódba egy sz*rabb vagy csak méretesebb kód esetén majdnem akkora teljesítmény mint ha megírta volna az elejétől.

viktor134 2008.06.30. 20:45:38

miért nem csak linkelsz vazze??? elég lett volna, és akkor nem olvasom el a semmit. :)

Raszputyin · http://zsir.blog.hu 2008.06.30. 20:46:50

tmc,
Ha már így megkérdezted, egyik oldalon sem állok. Mindkét (katedrális/bazár) megközelítésnek vannak előnyei és hátrányai, de egyikben sem látok hosszú távú rációt. Persze annyira okostojás nem vagyok, hogy megmondjam, miben látok :) Amit a jelenlegi helyzetben erőltetnék az az, hogy legyen sokkal durvább és a piac szarvait letörő szabványosítás, tűnjenek el a felesleges szabványok. Én ennyit tennék ebben a pillanatban, ha lenne hatásom a folyamatokra.

gabro
Ott a pont, a flém mindig jó biznisz. Egyszer írtam egy posztot azzal a címmel, hogy "Ne vegyél magyar terméket". Pedig veszek. Sokat. A népek meg ugrottak a buzzwordre.

Raszputyin · http://zsir.blog.hu 2008.06.30. 20:49:52

viktor134 - ha csak linkelek, te sose olvasod el ezt a sztorit

viktor134 2008.06.30. 20:52:22

raszputyin - oké rendben, ha nincs kinn az indexen, sosem latom a bloggod. de miért nincs az összes game contoroller képe kirakva? :)

Raszputyin · http://zsir.blog.hu 2008.06.30. 20:54:02

vízirigó, ha elolvastad, akkor nem értelek. ami a képen van, az a gúny (anti-MS persze), lehet, hogy egy hullámhosszon vagyunk, de most úgy érzem lemaradtam. a hup-on nem tudom mit kerestem, nem emlékszem, hogy jártam volna oda járatni a számat, bár elképzelhető.

tmc 2008.06.30. 21:07:14

Ismereteim szerint tudományosan le van vezetve, hogy a fizikai törvények szerint egy darázs nem alkalmas a repülésre. Ugyanígy, elméletileg vakvágányon van a linux és halott a Vista, de bár csak annyi millióm lenne, ahányan ma telepítettek egyet a kétféle "darázs"-ból.

Ami a kiszállást illeti egy nyílt projectből, nem mérvadó. Mindenhol van második, harmadik, ...-ik tag aki tovább viszi a stafétát. Ha mégsem, akkor lesz egy csapat, amelyik utat vág ugyan afelé a csúcs felé, csak egy másik oldalon. Néha meg sem kell várni egy project halálát (lásd pl. gnome/kde, vagy compiz/beryl). Egy M$ csőd után mi maradna? Tudjuk, ez nem lehetséges, mégis játszunk el a gondolattal.

Desert 2008.06.30. 21:11:33

bruhaha, és néhány opensource vérhuszár ebbe is bele tudta keverni a szemét microsoft-ot. Na ez az ami szépen összefoglalja az opensource-ot és úgy általában a követői piciny lelkivilágát. :)))

tmc 2008.06.30. 21:38:06

Kedves Desert
álljon itt két és fél aranyos M$ húzás ismereteid gyarapítására:

- van ami kicsi, olcsó és gyors, de Ballmerék (Gates már nyaral) ebből is tudnak nagyot, drágát és lassút varázsolni
Feature story - Computex 2008
distrowatch.com/weekly.php?issue=20080609

- Nigéria vásárolt volna iskolák számára gépeket a Mandriva-tól. Aztán színre lépett az M$ és láss csodát, a Nigériai kormány belátta tévedését.
Nyílt levél a Mandrivától Ballmernek
blog.mandriva.com/2007/10/31/an-open-letter-to-steve-ballmer/

- ne feledjük, Ballmer nemrég itt járt nálunk. Szerinted hozott, vagy vinni akar valamit? Apropó, a tojásdobálással nem értek egyet, de az óriási hiba, hogy Mo. évekre láncba veri magát és ezért még fizet is.

Olvasd el egyszer bármelyik windows licenc-szerződését. Mondj még egy terméket, amit úgy vásárolsz meg, hogy nem a tied, nem ajándékozhatod másnak és semmilyen jótállás semmilyen hibás működésért nincs?

tmc 2008.06.30. 21:44:10

A félreértések végett a windows-t nem szeretem használni, de nem vagyok ellene. A M$ viszont egy visszataszító pénzgyár.

Bit Rot 2008.06.30. 21:48:04

" I've just uploaded an improved version of Notepad2. You can download it from here.

The key improvement -from my perspective at least :) - are:

* Full installation package
* Improved documentation file (CHM file)
* Association with Notepad3.chm instead of metapath.exe
* Updating Scintilla from 1.61 to 1.65
* Improved configuration (imported from config.reg file)
o Default Encoding: UTF-8
o Showing line numbers
o Font: Fixedsys (Windows98/ME-notepad font)
o No italic strings (PHP variables.. etc)
o Improved toolbar buttons scheme
o Context menu: Open with Notepad3
o IE: Viewing source code using Notepad3
* Distinct toolbar icons
* Menu toolbar:
o Moving (Encoding) and (Line Ending) from (File) menu to (Edit) menu
o Adding (Help Topics) menu item to (Help) menu
o (Help>About) instead of (?>info)
o (About) box: GPL 2.0 notification

Enjoy! "

Desert 2008.06.30. 21:52:39

Kedves tmc? ki a büdös rossebbet érdekel, hogy egy profitorientált amerikai cég, hogyan növeli teljesen legálisan a bevételeit abban a topicban ami az open source röhejes dolgairól szól? Ez csak nektek a szánalmas gonalatvilágotok, hogy ha valaki nem dicshimnuszt énekel a linuxról, opensource-ról vagy valamelyik bálványotokról, akkor két eset lehetséges:
- elkezditek köpködi az irót, hogy biztos microsoft alkalmazott, meg amúgy is hülye (mint fentebb sokan)
- elkezditek a microsoft-ot ócsárolni (mint most te is)

miközben az emberek 99% magasról szarik az rátok is, meg az egészre is, mivel vihar egy pohár biliben.

(abba már bele se menjünk, hogy ha valaki véletlenül valahol linuxot választ, akkor teleböfögitek a fél internetet ezzel, hogy most aztán megkapta a csúnya, büdös microsoft, ha meg valaki mégsem azt választ (vagy egy év után rájön, hogy a linuxal jól megszivta és visszaáll windows-ra pl bécs, birmingham stb) akkor mindenki korrupt, hülye és microsoft bérenc.

Öszegoglalnám: SZÁNALMAS

Desert 2008.06.30. 21:55:29

a végéhez egy kis kiegészités: miközben a linuxra váltásoknál kivétel nélkül brutális profitorintelt multik (ibm, sun és barátaik) tömik ugyanúgy a zsebeket, hogy váltsanak és vegyék a milliárdos supportot tőlük, amint azt a microsoft is teszi és úgy nyűszitetek érte. de ez már csak a szokásos kettős mérce, kár is szót pazarolni rá.

tmc 2008.06.30. 22:06:07

Brutális profitorientált multik? Erre is kijön a BSA ha anélkül használom, hogy megvenném? Csacsiságokat beszélsz.
www.ubuntu.com/

The Ubuntu promise

* Ubuntu will always be free of charge, including enterprise releases and security updates.
* Ubuntu comes with full commercial support from Canonical and hundreds of companies around the world.
* Ubuntu includes the very best translations and accessibility infrastructure that the free software community has to offer.
* Ubuntu CDs contain only free software applications; we encourage you to use free and open source software, improve it and pass it on.

Desert 2008.06.30. 22:10:56

bogárvirág, elárulom neked, ha opensource-al kalózkodsz (bizony lehet vele, csak nem a lemásolásával, hanem a license-nek nem megfelelő módositásával) akkor ugyanúgy leperlik a gatyádat az erre szakosodott cégek mint, ha a wint másolod. Jópár fejlesztő cégnél ezért is van megtiltva pl teljesen gpl cuccok felhasználása...

Balmerhez meg csak annyit, hogy egy idióta. De még mindig inkább ő, mint a nemrég elitélt feleséggyilkos reiser aki nagy linux fejlesztő...
( www.osnews.com/story/19692 )

tmc 2008.06.30. 22:22:17

Nyílt forráskódú kalózkodás? Az mi? Végre hallok valami újat. Mesélj, azt hogyan kell? Ha szétszedek egy nyílt forráskódú szoftvert és fordítva rakom össze (megosztva az új forráskódot), az is legális. Ha az utcán árulnám a Debian cd-t, az sem törvénytelen.

www.gnu.org/licenses/gpl.html
You may charge any price or no price for each copy that you convey, and you may offer support or warranty protection for a fee.

Desert 2008.06.30. 22:25:13

édes istenem...

fogod pl a linux kernelt, copy pasztával kiveszed egy neked tetsző részét, beletúrsz kicsit, majd beépited a programodba amit a céged fejleszt és mivel pénzt is akarsz keresni eszed ágában sincs nyilvánosságra hozni a kész művedet. ezt követte el jópár router gyártó is firmware-ek szintén, nagyrészüket már el is itélték...
hát ezért van szigoruan megtiltva oly sok helyen a gpl-es kódok akárcsak bottal piszkálása is.

Desert 2008.06.30. 22:28:23

egyébként annyira szabad a gpl, hogy potom 10-12 oldalnyi nyers jogi szövegből áll, hogy mit csinálhatsz vele és mit nem... és ezek bármelyikét megszeged pont ugyanúgy beperelnek, mint a "bsa". (természetesen nem a bsa perel, csak a sok egységsugarú ember összekeveri őket)

tmc 2008.06.30. 22:30:54

Egyetértek. A zárt forráskód veszélyes műfaj. Ezért nem kedvelem azokat akiknek rejtegetnivalójuk van. Ha zárt, akkor legyen from scratch, avagy saját kútfőből, a nulláról építve.

Na de mi szükségem nekem ilyesmikre, ha nyílt forráskódot is hegeszthetek és eladhatom. Még a másét is, ha van rá vevő.

Rwindx 2008.06.30. 22:31:24

Desert: Nem értem mi a bajod az opensource-al. Kötelező élni vele? Nem. De lehet vele élni? Igen. És itt a történet vége.

Más:
A notepad2 irójának a problémáját egyébként nem értem. Írt egy opensource szövegszerkesztőt, felhasználva a szintén opensource Scintilla text editort, publikussá és módosíthatóvá tette a forráskódot. Majd jött egy másik ipse, akkor beletett pár módosítást amire úgy gondolta hogy jó lesz. Mivel nem továbbvitte az eredeti projektet hanem származtatott, ezért más néven kellett kiadnia. Ötletes módon :D notepad3 néven.

Itt a notepad2 a szerző által írt licence, amiben megengedi a módosítást bizonyos feltételekkel.

"Redistribution and use in source and binary forms, with or without
modification, are permitted provided that the following conditions are
met:

1. Redistributions of source code must retain the above copyright
notice, this list of conditions and the following disclaimer.

2. Redistributions in binary form must reproduce the above copyright
notice, this list of conditions and the following disclaimer in the
documentation and/or other materials provided with the distribution.
...."

A feltételek teljesültek, a szerző mégis háborog. Számomra érthetetlen. Úgy gondolom ha nem akarja kiadni módosításra, akkor nem adja ki a forráskódot. De megtette. Erre mit lehet mondani?
Kb olyan mintha azt mondom itt ez a 10 meggyfa, ingyen le lehet szüretelni akinek kell. 2 kérés van, ne tapossátok össze a kertet, és nem törjétek le az ágakat. A meggy a tiétek. Jöttök leszüretelitek vigyáztok mindenre ahogy kérem, majd jönnék én hogy de nem úgy van az... Ha más nem de, legalábbis fura lenne.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2008.06.30. 22:31:33

Az open source nemcsak GPL. Igaz, a GPL a legradikálisabb open source licensz, de az már szerintem átlótúlsóoldalázik.

Desert 2008.06.30. 22:33:07

kérdezd meg a nyilt forrás felhasználása miatt szarrá perelt router gyártókat, hogy miért van rá szükségük...

(nem nagy titok: egy baleknek eladhatod a nyilt forráskodú szoftveredet, a második viszont már nem fogja megvenni, mivel ingyen lemásolhatja az elsőtől. Ha találsz akkora balekot, hogy megtérüljön egy példányban a fejlesztés teljes költsége, akkor csak hajrá. Ennyit az álomvilágról és akkor térjünk vissza a valós világba.)

SZERVÁC Attila · http://mutopiaproject.org/cgibin/make-table.cgi?Composer=SzervacA 2008.06.30. 22:33:51

tmc: plíz dobj egy mélt, ha uccán Debian CD árusítására készülsz :-))

Desert 2008.06.30. 22:34:01

"Nem értem mi a bajod az opensource-al"

nekem semmi, sőt használom is sok helyen. inkább csak a fanatikus hittéritőitől fordul fel a gyomrom.

2008.06.30. 22:42:19

A postban említett eset tipikus óvodás ego-játszma. Azon megy az izmozás, hogy kinek a neve legyen benne a CREDITS fájlban.

Ha lenne esze a Notepad2-es arcnak, akkor a módosításokat szépen beillesztené a saját termékébe, persze köszönetet mondva a szerzőnek (ezzel még jól az orrára is koppintana), nem pedig nyína, mint egy óvodás.

Amúgy a Notepad3-ban hozzáadott módosítások, mint az installer csomag, dokumentáció, shell integráció, stb. jelentős értéknövelő tényezőnek számítanak az OS szoftvereknél.

@Desert:

"miközben az emberek 99% magasról szarik az rátok is, meg az egészre is, mivel vihar egy pohár biliben"

A mondat első felében teljesen igazat adok neked. Egyre kevésbé számít, hogy milyen rendszer fut a végfelhasználónál. A "vihar egy pohár biliben" (sic) résznél azonban tévedsz egy jó nagyot. Sorold fel magadban azokat a webes szolgáltatásokat, amelyeket nap mint nap használsz, és próbálj meg utánajárni, hogy ezekben az alkalmazásokban mekkora arányban szerepelnek a nyílt forráskódú szoftverek. Rájössz, hogy a vihar, a pohár, és a bili is elég nagy. A nagy cégek is azért használnak egyre nagyobb mértékben nyílt forráskódot a termékeikben, mert rájöttek, hogy az mennyire hatékony fejlesztési módszer. Nem azért, mert jó fejek akarnak lenni.

tmc 2008.06.30. 22:48:21

Nálam is előfordul néha gyomorfordulás, mikor valaki mindent tagad ami a rádiuszán kívül esik. Nem kell szabad szoftvert használni, mint ahogy zárt forráskódút sem. De lehet mindkettőt. Csak ízlés és igény kérdése (lenne, ha kapna mindenki egyirányú oltást, lehetőleg már az óvodában, de az iskolában mindenképp).

Ha a M$ nem az én adóm egy részét vinné el kormányprogramok formájában, már az sem zavarna, hogy gépvásárlásnál többlet erőfeszítést jelent egy csupasz vas felkutatása. A magáncégek vegyenek amit akarnak, ha van pénzük rá.

tmc 2008.06.30. 22:50:44

ha kapna = ha nem kapna

tmc 2008.06.30. 23:11:44

Kedves Szervác Attila,
szeretnél venni Debiant tőlem az utcán, vagy társulni akarsz? Esetleg konkurenciát képezni? :)

Aki tudja mire jó a Debian, annak már megvan. Ennyire álmodozó (olvasd: hülye) én sem vagyok. De elméletileg nincs (legális) akadálya.
www.debian.org/intro/free

itt olvasható:
A szoftver korlátozás nélkül terjeszthető, akár el is adható.

A szoftver eladását engedélyező utolsó pont úgy tűnhet, hogy az egész szabad szoftver elképzeléssel ellentétben áll. Pedig valójában ez az erősségeinek egyike. Mivel a licenc lehetővé teszi az ingyenes terjesztést, bárki, aki megszerez egy példányt, továbbadhatja. Ezt akár pénzért is tehetik. Egy szoftverről lényegében ingyenesen készíthetők elektronikus másolatok, így az ellátás és az igények alacsonyan tartják a költségeket. Ha egy nagyobb szoftver vagy több szoftver valamilyen adathordozón, például CD-n kerül terjesztésre, akkor a szállító saját belátása szerint állapíthatja meg ennek árát. Ha a profit aránya magas, akkor viszont új szállítók jelennek meg a piacon, és az így kialakult verseny letöri az árat. Ennek eredménye, hogy a néhány CD-t elfoglaló Debian-kiadáshoz néhány dollárért hozzá lehet jutni.

némalevente 2008.06.30. 23:21:40

Desert: itt azért van egy nagy tévedésed, mellényúlásod:
"kérdezd meg a nyilt forrás felhasználása miatt szarrá perelt router gyártókat, hogy miért van rá szükségük...

(nem nagy titok: egy baleknek eladhatod a nyilt forráskodú szoftveredet, a második viszont már nem fogja megvenni, mivel ingyen lemásolhatja az elsőtől. Ha találsz akkora balekot, hogy megtérüljön egy példányban a fejlesztés teljes költsége, akkor csak hajrá. Ennyit az álomvilágról és akkor térjünk vissza a valós világba.)"

Ha valaki lop, azt be fogják perelni. Mindegy, hogy nyílt vagy zárt forrásról beszélünk. Az opensource nem egyenlő azzal, hogy mindent megtehetek, amit épp jónak látok (sőt a GPL pont az ilyen egyirányú "haszonszerzés" ellen találták ki)

A forráskód kiadása a GPL szerint kötelező, de nem azt jelenti, hogy ország világnak ki kell adnod. Azt jelenti, hogy a legalább a termékedet megvásároló kuncsaftnak kell kiadnod.

Az opensource fejlesztések egyik lényege egyébként, hogy ne kelljen minden egyes cucchoz nulláról fejleszteni - vagyis az egy példány kifejlesztésének költsége nem állja meg a helyét.

Az tény, hogy ha valaki opensource fejlesztésben gondolkodik, annak pénzügyi oldalról a fejlesztés kezdetén nagyobb költségei lesznek (nagyobb beruházás), de később ezt nem kell minden termék esetén újra és újra betenni.

A versenytársakkal szembeni pozícióharc és "termékvédelem" aka. ipari-kémkedés pedig egy másik téma. Az open source ezt valóban megkönnyíti, sőt, ebben az esetben azt mondja, hogy a verseny jót tesz a minőségnek. Lehet ezzel nem egyet érteni, és nem használni OS cuccokat. Vagy felvenni a kesztyűt és nem sírni.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2008.06.30. 23:46:12

Rasputin: hat ezt jol megmondtad. Csak hat mi is a tanulsag? Hogy az open source az open source? Vagy az a rejtett uzenet, hogy na tessek latni, meg az open source szerzo is erezheti ugy, hogy kiszurtak vele, pedig o akarta? Na de hat ehhez csak egy ostoba balek kell, aki nem olvassa el a licenszt amit a kodjara aggat _es_ feleslegesen aggodik hulyesegek miatt.

Az open source cuccokra ugyanugy ervenyesek a piaci szabalyok, mint a fizetosokre (mindjart kifejtem) ezert aztan pont ugyanannyira ertelmetlen ennek a flos urgenek a rinyalasa, mint a microsofte volt, amikor a windows commanderbol total commandert csinaltatott. Ha nekem van egy jol bejaratott markanevem (notepad2), melle egy ismert nevem (flos) akkor nem kell attol parazni, hogy jon egy notepad3. Miert? Mert a szoftver hasznalata idobe, faradsagba es igy penzbe kerul az embereknek. Hiaba van sokszazezer opens source projekt a source forge-on pl., a nagy reszuket sosme fogom kiprobalni, mert egyszeruen nincs ra idom, se kedvem. Vagyis az OS (open source) projektek ugyanugy versenyeznek a felhasznalokert, mint a fizetos szoftverek. Amelyik nem tud igazi pluszt adni, az nem fog nyerni.

Attol, hogy egy urge csinalt egy notepad3-at, ami talan azert 3 mert harom sort valtoztatott benne :), attol a notepad2 felhasznaloinak nagy resze meg nem fog atvandorolni. Vagy ha igen, akkor majd visszamegy, amikor latja, hogy a 3-as mogott nem all olyan jo fejleszto es akkora kozosseg (vagyis annyi tesztelo es fejleszto) mint a 2-es mogott, ezert nem fejlodik.

Az OS-nak az egyik lenyege, hogy barki barmikor nekiallhat a sajat valtozatanak, reszelgetheti a szerzo kulon engedelye nelkul. Aztan vagy versenytars lesz belole vagy nem. Akinek ez nem tetszik, de penzt sem akar kerni, az gyartson freeware-t. Ja, es valasszon ertelmesebb tobbet mondo (jobban marketingelheto) nevet a projektjenek, esetleg vedje le.

Elvileg a linux kernelbol is lehetne sajat valtozatot csinalni linux3 neven, csak hat eleg nehez lenne meggyozni a fogyasztokat, hogy azt valasszak. Ugye itt eleg tiszta a verseny, arban nem lehet a masik ala menni, csak szolgaltatasban fole :).

feature tukorforditasa tulajdonsag, ilyen szovegkornyezetben pedig funkcionak kene mondani magyarul. Es ez iszonyu regota igy van :), csak a kollegak altalaban vagy angolul vagy magyarul nem szoktak rendesen tudni, ezert mindig ficsoroznek (elvetemultebbek performanciaznak is).

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2008.06.30. 23:54:05

Ja, es megvalami:lehet am okoskodni arrol, hogy az open source hulyeseg es csak csodbe visz mindenkit (bar nem igazan ertem, hogy akkor ez eddig miert nem tortent meg :) ), de azert erdemes megnezni, hogy most mar egeszen nagy cegek sem tudjak megkerulni a hasznalatat. Nem kell mindenfele absztrakt dolgokrol beszleni, mint tuzfalak, meg szerver operacios rendszerek, eleg ha csak a telefonotokba beleneztek:
Nokia - most jelentette be, hogy nyilt forraskodu lesz a symbian, az s60-as keszulekekben mar jo ideje nyilt forraskodu motora epulo bongeszo van. Aztan van a nokianak egy linuxos termekvonala az internet tablet, ami konkretan debian linuxot plusz nemi sajat kiegeszitest es szoftvereket hasznal.
Apple - az iPhone-ban szinten ugyanarra az alapra epul a bongeszo (safari), mint Nokiaeknal (webkit), plusz ugye a kernel is OS, csakugy, mint az 'igazi' OSXben.

Raszputyin · http://zsir.blog.hu 2008.07.01. 00:18:43

atleta:

A posztnak kimondottan nincs tanulsága (csak felvezetés egy másikhoz), semmi másról nincs szó, csak ostoba kakaskodásról egy apró homokozóba. A notepad3 készítője szerintem nem járt el etikusan, de a notepad2 írója meg feleslegesen csap ekkora hisztit egy OS fejlesztés miatt (igazából nincs neki igazi oka rá, mert nincs kézzel fogható, anyagi, vagy erkölcsi érdeksérelem). De ha mindenképpen mondanivalót keresel a posztban az ez: a poszt nem az OS ellen vagy mellett foglal állást, hanem csak az OS éncsinálomjól / ezazabszolútmodell / nyíltforrásüberalles mentalitását állítja a középpontba. Az viszont tényleg gáz, tényleg nézd meg a hivatkozott SP-ot. Arról szól, hogy lesznek faszkalapok azok az emberek, akik egy jó ügyért csordába állnak (TISZTELET A KIVÉTELNEK, AMI NAGYON SOK VAN).

Raszputyin · http://zsir.blog.hu 2008.07.01. 00:21:37

viktor134
van saját blogod? :)

Raszputyin · http://zsir.blog.hu 2008.07.01. 00:25:50

viktor134
najó ez utóbbi kifejtem. kreáljunk egy fogalmat, mondjuk posztkényszer. ha van blogod, akkor célszerű kitűzni, hogy minimum mennyi posztot dobsz adott időközönként. mondjuk naponta legalább egy, egy kis blognak elég a kezdetekben. ezt mindenképpen célszerű összekaparni, ha van időd, ha nincs, ha van kedved ha nincs. és ha produkálni akarod a saját színvonaladat, akkor még mosolyogni is kell hozzá. amit én csináltam az csak egy kivonat egy érdekes témáról, az általam érdekesnek tartott részei tekintetében. a többi meg ott van az eredeti cikkben. szerintem ez ok

midnight coder 2008.07.01. 05:23:24

atleta.hu:
Az openszorsz nagyon sok multinak nagyon hasznos. Ezek azok akik pénzt is tesznek bele. És nem a bazár módszer működik, hanem szigorúan a katedrális - az hogy a katedrális tervrajza nyílt a dolog lényegén nem változtat. Ettől függetlenül a profi programok (apache, postgresql, firefox, openoffice, eclipse, netbeans, java és környéke, linux kernel, stb) fejlesztői ugyanúgy jól fizetett profi programozók mint akik a microsoftnál dolgoznak. Pl. a linux kernelben ma kb. 13% az a post amit nem multik tesznek bele. És nincs jó multi meg gonosz multi: az IBM, google, SUN, RedHat pont ugyanolyan cég mint a microsoft. Egy vállalat mindig az érdekei mentén és nem holmi humanitárius szempontoktól vezérelve cselekszik. Nem is tehet másként: vannak részvényesei és igazgatótanácsa amit a részvényesek seggberúgnak ha nem termelnek profitot. És az amcsi részvényesnek kurvára mindegy hogy Microsoft, SUN, IBM vagy épp RedHat van a részvényre írva, őt az árfolyamok és az osztalékok érdeklik nem az hogy mit csinál a cég. A tőzsde nem jótékonysági intézmény, és elhiheted hogy ha egy multi betesz egy forintot opensource fejlesztésbe akkor kettőt fog kivenni belőle.

Az az idea pedig hogy valaki supportból fog megélni két esetben lehetséges:
1. Pistike aki 5000 forintért felteszi az Ubuntut a szomszéd gépére.
2. A SUN méretű multi akinek a nagyobb cégek (ugyan totál feleslegesen) de megveszik a supportját évi X millió forintért hogy ha netán beszarik a rendszer akkor ne kelljen a felelősnek tartania a hátát az ingyenes szoftver miatt - ezek úgy gondolkodnak hogy elvégre támogatott rendszerünk van, ugyanúgy fizettünk érte mintha microsoftot vettünk volna, de ez legalább openszorsz így mi is bele tudunk nyúlni ha kell - igaz, a word használatában sem vagyunk teljesen biztosak, de ha akarnánk megtehetnénk ;-).

Ettől eltekintve az opensource valóban bukta a fejlesztőknek. Te beleteszed az időd és a pénzed, míg a szomszéd Pistike fogja telepíteni jó pénzért, akinek nem kell a dologba pénzt tennie így az erőforrásait elköltheti marketingre, így több bevételt tud realizálni mint az aki ugyanezt a pénzt fejlesztésre költi. Azaz az opensource az a tehén amit másütt fejnek mint ahol etetnek. Kivéve a fenti két esetet, illetve ha a cég más téren profitál a dologból (Pl. vasat ad el).

midnight coder 2008.07.01. 05:29:45

ifsz: lófütty. Azért használnak a weben openszorszt, mert egyrészt az ingyenes szoftverek miatt (apache/mysql/php/linux) szarért-húgyért lehet webtárhelyet venni, másrészt mivel a legtöbb webes alkalmazás egyszerű mint a faszeg, ráadásul eléggé azonos sémát követnek (fórum, blog, hírportál, webáruház, úgy 5-10 tábla az adatbázisban és pár ezer sor, meg egy jó adat parasztvakítás (desing)). Azaz 10 egység fejlesztésre jut 50-100 egyeség vakítás. De ez csak ideiglenes - 3-4 éven belül ezt az egész iparágat be fogják nyelni a multik, legnagyobb valószínűséggel a gugli.

midnight coder 2008.07.01. 05:31:04

xy: Az open source kozosseg jo mukodese nem azt jelenti, hogy nincsenek hulye emberek benne.

Nem bizony. AZ opensource közösség arra jó példa hogy miért van a méheknek királynőjük community helyett.

midnight coder 2008.07.01. 05:35:02

tmc:
>Ha a M$ nem az én adóm egy részét vinné el
>kormányprogramok formájában, már az sem zavarna,
>hogy gépvásárlásnál többlet erőfeszítést jelent egy
>csupasz vas felkutatása. A magáncégek vegyenek amit
>akarnak, ha van pénzük rá.
Szerinted ki vigyáz jobban a befektetett pénz megtérülésére, állam bácsi (bárhol a világon, nem csak itt) vagy egy magáncég ? És ezek után nem feltűnő egy picit hogy a cégek 99%-a nem használ linuxos desktopot, aki igen az általában állami/önkormányzati szervezet aki nem a saját pénzét költi. Na most, vagy mindenki hülye vagy azért ennek oka lehet...

Pipas 2008.07.01. 06:03:05

midnight coder: Nagyon erősen látszik, hogy milyen tájékozatlan vagy a szoftverek gyártása, és használata kérdéskörében.

Teszel nagy ívű kijelentéseket, amik nem hogy nem igazak, de még egymásnak is ellentmondanak (senki sem használ open source cuccost/az open source nagyon sok multinak hasznos, ki vigyáz jobban a pénzre/miért van a méheknek királynője, stb).

Csak azt nem értem, hogy ki a fene borította ki nálad a bilit? Használj windowst, sok sikert hozzá, helyezkedj el windózos cégnél, fejlessz C# alatt, légy boldog! A világon sok százezer (megkockáztatom, több millió) open source fejlesztő/felhasználó van, tök feleslegesen anyázod őket, csak magadat húzod fel...

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2008.07.01. 06:40:35

En azt nem ertem hogy a windows miért jobb, mint a linux. Mar azt se lehet elmondani, amit regebben, hogy csak kockafeju geekek kepesek hasznalni, mert az mar nem igaz. Edesapamnak ubuntut telepitettem a gepere, bongeszi vele a netet, szoveget szerkeszt, videot nez. Egy atlag juzernek mi kell meg ezen kivul?

deadcabbit · http://deadcabbit.blogspot.com 2008.07.01. 07:51:55

1. ennél már kevessbért is forkoltak szoftvert, nem is olyan régen ráadásul
2. a closed source egy létező üzleti modell, ahogy az o.s. köré is építhető fejőstehén (eclipse-től a red hatig és vissza)

Hank 2008.07.01. 07:58:48

Raszputyin: a notepad2 szerzoje nem olvasta a GPL-t, ezert van az, hogy csodalkozik es hoborog azon, hogy a notepad3 letrejohetett es olyan (is) lehet, amilyen.

Azhát 2008.07.01. 08:01:01

Megint a régi vita, megint minimális közeledések nélkül, csak a szokásos anyázás... :)

Én, mint kivülálló csak egy dolgot nem értek. Miért fogadjátok el ilyen egyszerűen, hogy pusztán 2-3 oprendszer létezik, abból is az egyik szinte egyeduralkodó, és semmiféle (vagy nagyon kicsi) átjárás van köztük??

Miért van az, hogy ma már mindenféle árucikkből rengetegfajta van, még kenyérből is 30. Oprendszerből csak 2(3)? Képzeljétek el, ha azt mondaná egy autókereskedő, hogy csókolom, van Opel, van Ford, meg van Skoda is, melyiket teccik parancsolni? De figyelmeztetem, hogy a Skoda kicsit fapados, sok mindent nem tud csinálni vele, az Opelhez alig van alkatrész, meg javítani is marha nehéz, és egyszerűen nem fog működni a Fordokra tervezett autópályán, a Ford meg drága ugyan, és rengeteget zabál, de ehhez rengetegféle ficsör van, meg az emberek 90%-a ezt használja, de bizony folyamatosan költeni kell rá, le kell cserélni gyakran, ne csodálkozzunk ha gyakran lerohad stb. stb.
És nincs többfajta! Ez a három van. Slussz. ja és természetesen semmiféle alkatrészed nem kompatibilis ezekben, ha a régi autódból át akarod tenni a bólogató kutyust, akkor még azt sem teheted meg stb. stb.

zipi 2008.07.01. 08:25:11

akkor az a megoldás, hogy valahonnan szerzünk egy negyedik féle autót? :)

DeMarco 2008.07.01. 08:57:21

Midnight Coderrel értek egyet. Anno az IBM-ben dolgoztam. Sokáig erőltették a saját szoftver programjaikat (OS2). Rengeteg pénzt és energiát fektettek abba, hogy átképezzék a dolgozókat a használatukra. Ez többé kevésbé sikerült is. Újra megtanulták használni a szövegszerkesztőt és a táblázatkezelőt. De elég nagy volt a morgás, mert a microsoft office, pláne a magyar nyelvű sokkal emberközelibb, sokkal könyebben kezelhető lett volna. De végül nem ezen bukott meg a mutatvány. A gond abból adódott, hogy a világ többi része vidáman használta a windowst és a microsoft officet. Jöttek-mentek a dokumentumok, táblázatok, kimutatások... és jöttek a szokásos problémák is. A microsoft office-os doksikat véletlenül se lehetett megnyitni az os2 alatt és fordítva... voltak ugyan fordítóprogramok, de a dokumentum szétesett, a táblázat megtört stb. Mire ugyanúgy visszaállították rengeteg idő elment. Így végül részben a dolgozók nyomására akik százszor jobban szerették a windowst és részben az átjárhatatlanság kellemetlenségei miatt végül az IBM is átállt Windowsra. Ez ugyan kicsit égő volt, de hatalmas előny lett a cégnél. Egy csapásra megszűnt egy csomó probléma. Nem kellett az idősebb korosztályt akiknek a windows is kihívás volt előtte, más (rosszabb és nem magyar nyelvű) programokra megtanítani és a fogékonyabb fiatalabbak is rögtön tudták kezelni a programokat. A beérkező doksikat, táblákat simán meg lehetett nyitni, nem kellett szenvedni a fordításokkal.
Amikor olvasom a nagy lázadást Ballmer és a Windows ellen én csak jókat röhögök. Pláne amikor okos emberek azzal pedáloznak, hogy bezzeg más cégek, mint pl az IBM...
Nyílt forráskód? Blabla...
Érdekes vhogy mindenki elhallgatja, hogy ha a kormányzat átállna nyílt forráskódra kiknek kellene megtanítani az ezer- meg ezer minisztériumi dolgozót az új programokra? Na kiknek, és mennyiért???
Le merem fogadni, hogy a rengeteg átképzés sokkal többe kerülne, mint a microsoftos szerződés...
És hogy sikerülne-e? Hát nem. Csak még egy nagy pénzkidobás lenne feleslegesen.
Ráadásul az emberek többsége konzekvens. Amit egyszer megtanul és megszeret arról nehezen mondd le. Én anno a norton commandert használtam, aztán a volkov commandert, a far commandert és most a total commandert. A legelső program amit gépre rakok, az ez. Enélkül is meglennék, de nagyon szenvednék a hiányától.
És az emberek többsége így van a windows-al is. Inkább vele, mint nélküle.

Azhát 2008.07.01. 09:23:19

DeMarco, amit leírsz az is csak azt mutatja, hogy ennyi a lényeg: "Ezt szoktam meg én is, meg mindenki más is, tehát maradjunk ennél a megszokottnál, mindenki erre álljon rá erre, ne is legyen más rendszer - egy az oprencer, egy a zászló" stb.
Hogy valójában milyen ez a rencer, hogy monopólium stb. stb. az nem lényeg...

Muad'\\Dib 2008.07.01. 09:47:15

DeMarco 2008.07.01. 08:57:21
Írnod kéne az elmaradt nyugatnak, hogy rossz úton járnak, mert te tudod a frankót... Merthogy ott egyre több kormányzat és hivatal áll át a nyiltr forrású szoftverekre. Dehát ők nem olyan tájékozottak ,mint te...

Bit Rot 2008.07.01. 09:58:09

@DeMarco:
"Érdekes vhogy mindenki elhallgatja, hogy ha a kormányzat átállna nyílt forráskódra kiknek kellene megtanítani az ezer- meg ezer minisztériumi dolgozót az új programokra? Na kiknek, és mennyiért???"

És most kik tanítják meg és képzik ezeket a dolgozókat az új Word vagy Windows verzióra?

Pl. Word 2003 -> 2007 váltás?

Másrészt inkább menjen sok MAGYAR tanár zsebébe a képzésre ugyanannyi pénz, mint amennyi kiáramlana az országból a Microsoft licencekre. Ez nemzetgazdasági kérdés, az import-export mérleget javítja.

Nem vagyunk olyan gazdag ország, hogy megengedhessük a pazarlást!

Ha láttál már önkormányzatban ügyintézőt Worddel, akkor elsírnád magad!
Amit tudnak: open document, backspace-backspace-... törlés régi szöveg, beírni az új szöveget, és space-kkel (!!!!) kitabulálni! Ha átcsúszik a következő sorba, akkor backspace vissza törlés.

Toyo 2008.07.01. 10:01:19

Na, ülj le 1es!

Azhát 2008.07.01. 10:10:06

"Ha láttál már önkormányzatban ügyintézőt Worddel, akkor elsírnád magad!
Amit tudnak: open document, backspace-backspace-... törlés régi szöveg, beírni az új szöveget, és space-kkel (!!!!) kitabulálni! Ha átcsúszik a következő sorba, akkor backspace vissza törlés."

:))))) Bizony.

Mindezt meg lehetne csinálni simán egy Wordpaddal is..
De persze a legújabb vörd kell, a régebbi nem jó!

DeMarco 2008.07.01. 10:21:55

Azhát!

Igen én ezt állítom. Pont ilyen egyszerű a helyzet. A mekiben a Big Mac a kedvencem. Ha mekibe megyek Big Mac-et fogok enni 99%-os valószínűséggel.
Ha nyílt forráskodó szoftver kellene azt tennék a gépre. Csak éppen nem kell...
Legyen választás? Legyen. Legyen verseny? Legyen.
Csak akkor ne legyen morgás, ha továbbra is maradnék a jól bevált programjaimnál...
Én sok vitára emlékszem... vita volt arról, hogy Atari vs PC
vita volt, hogy 98 vs 2000 stb.
Akkor amikor a 30 éves húgomnak félreáll a szája, hogy a csili-vili méregdrága gépén nem tud a doom1-el játszani és a legfontosabb kérdése, hogy az aknakereső fent van-e a gépen...
Ő ezeket szereti nagyon... mint ahogy nekem is fent van a gépemen a spektrum és c64 emulátor, hogy néha-néha leüljek wizard of war-ozni, vagy civilization-ozni.
Vajon miért nem állt át a többség XP-ről Vistára? Pontosan azért amiért a 98 után várni kellett az XP-ig...
A nagy többség a jól bevált, stabil, könnyen kezelhető programokat kedveli. Nem régen volt az indexen szavazás arról, hogy ki mit használ és elég meglepő eredmények születtek. Ajánlom mindenki figyelmébe azt a cikket.
Én nem azt állítom, hogy a nyílt forráskódnak nincs haszna, de azt határozottan állítom, hogy nehéz lesz rávenni az embereket a használatukra...

satie · http://321.hu/sas 2008.07.01. 10:30:36

Az ügyintéző ismeri az open documentet? :-) Na, akkor már jó :-)

Komolyra fordítva, nyugaton és a térség országaiban már állnak ár a szabad szoftverekre és a szabványokra.

Mi minél tovább írunk m$-only közbeszerzési eljáráokat, meg minél tovább gyártjuk a nem-szabványos doksikat annál drágább lesz mikor már _muszáj_ lesz váltanunk.

Ezért fontos a szabad verseny.

némalevente 2008.07.01. 11:27:59

DeMarco:

azt használsz amit akarsz otthon, amíg kifizeted az árát. Ha neked a Big Mek Windoes kell fizess érte. DE. A közpénzből igenis olyan szoftvert (supportal, képzéssel) kell venni, ami teljesíti az előírásokat és a lehető legolcsóbb. És ez messze nem az MS cucc.
Az, hogy neked ez nem tetszik, vagy Mari néninek két napot tanulni kell, emiatt messziről nem érdekel. Tőlem sem kérdezi meg senki, hogy akarok-e az adott munkát vagy sem.

DeMarco 2008.07.01. 11:59:48

némalevente:
Nem vitatom, hogy olcsó és hasznos, ha már megvan és mindenki szereti és használja. Azt állítom, hogy kevesen használják még kevesebben szeretik és hogy az átállás drágább lenne, mint az MS szerződés. És biztos vagyok benne, hogy nem lenne hosszú életű, mert a gépeken ott futna továbbra is a win... mint ahogy fogadni mernék, hogy az itt irogató embereknél is win fut... tisztelet a kivételnek.
A közpénzt pedig ezer helyen meg lehetne fogni, de azért ne járjon mindenki trabanttal, mert az a legolcsóbb...
Nem mindig a legolcsóbb a legjobb... menj el egy kínai piacra...
Itt is tisztelet a kivételnek !!

némalevente 2008.07.01. 13:57:54

DeMarco:

Amit te itt most leírtál, azt hívják a szaknyelven Vendor Lock In-nek. És e miatt utálja nagyon sok informatikus az MS-t és a hasonló zárt forrású, monopól helyzetével visszaélő cégeket. Ennek megtörésére pedig csak az állami intézményeken keresztül vezet az út.

Hozzátenném, hogy ha a te elveidet követnék, akkor még mindenhol Zx Spectumokat használnának... de szerencsére ez nem így van.

Másrészt ne feledd el, hogy ma már szinte mindenhol jelen van az informatika, minden függ az informatikától. Ezten keresztül pedig a gyártóktól. Jó az nekünk, hogy európaiként, ázsiaiként egy amerikai cégtől függünk?

némalevente 2008.07.01. 14:10:27

Egyébként az open source cuccokat valóban kevesen használnák?

nézd meg a firefox sikerét és elterjedtségét. csak egy példa. vagy mondjuk az apache-ot, PHP-t.

Aki szerintem már használt OS szoftvereket, és rászánta azt a minimális időt, ami megismeréséhez kell, azok mind szeretik. Hogy ez hátrány? Lehet. De senki sem születik úgy, hogy fejben tudjon integrálni. Ezt is tanulni kell.

Hogy hol mennyire fut win - lásd vendorlockin. De hosszabb távon gondolkozva lásd a Vista "sikertörténetét". Semmi sem tart örökké.

Trabant: ez a hasonlat kicsit sántít. Ugyanis azt írtam, hogy megfeleljen a követelményeknek (ne adja isten talán még ipari szabványoknak is). Most mercedesről álmodsz, de helyette közpénzből veszünk wartburgot. mennyivel jobb? Még a valamikori mercédesz vásárlás lehetőségéről is lemondasz. A te döntésed.

Nem azt mondtam, hogy a legolcsóbb a legjobb. De, ha valami megfelel a (minőségi) elvárásoknak, akkor te is az olcsóbbat veszed meg a boltban.

Adjál ehhez az egészhez minimális épelméjű nemzeti öntudatot és te is látni fogod az előnyeit. (Nem egy amcsi nagyvállalatnak tejelsz, hanem magyar fejlesztőknek)

DeMarco 2008.07.01. 16:00:20

némalevente:

Nekem is elég nagy a nemzeti öntudatom és én még használtam (sajnos) VCD-t Videoton Computer valamit amiben benne volt a joystick és Kontext-et (magyar fejlesztésű szöv. szerkesztő), de már akkor is inkább pc és word felé húztam...
A Vista "sikertörténete" egyébként engem igazol. Senki sem akar áttérni a stabilan műkődő xp-ről a Vistára, mert mindenki tudja, hogy az még nem működik tökéletesen, vannak problémák és kompatibilitási hiányosságok. Jó pár embert ismerek aki kipróbálta, de inkább visszatért az xp-re. Kell egy kis idő amíg kiforr és az emberek is megszokják. De a legvalószínűbb, hogy előbb-utóbb olyan progik jönnek ki amik majd csak azon futnak...
Érdekes elgondolás, hogy az állami intézményeken kellene megtörni a microsoft monopól helyzetét. Sokan azt hiszik, hogy az állami intézmények egy arctalan vmi. Pedig ott is ugyanolyan emberek dolgoznak, mint máshol. És ott is az otthoni megszokott win-nel és egyéb ms cucokkal szeretnek dolgozni. Vagy mint az olyan munkamániás, mint én is, sokszor hazahozom a munkát és itthon még dolgozom. Na az frankó lenne, ha más lenne a formátum itthon, mint a melóhelyen...
Persze értem én az elgondolást, nem vagyok fejlődés ellenes, csak nem szeretem ha meg akarják szabni, hogy mi a jó nekem. Akár itthon, akár a melóhelyen. Ha nekem kell dolgoznom vele, akkor hadd legyen már nekem is jó...
Jah és nekem még van ZX Spektrumom és C64-em is, bár ritkán kapcsolom be őket. :)))))

Ha nyerni akarnak a nyílt forrás kóddal, akkor olyan programokat csináljanak amit mindenki megszeret és könnyen kezelhető, mint ahogy említetted a firefoxot.

midnight coder 2008.07.01. 18:32:54

Azhát: Az oprendszer nem autó hanem üzemanyag vagy autópálya. Az OS-ben nem az a lényeg hogy hogy néz ki az intéző, vagy hogy hogy mozognak az ablakok, ez igazából csak parasztvakítás. Az OS-nek az a dolga hogy a programok számára biztosítsa azt az infrastruktúrát ami fölött futnak.

Pipas: Én azért úgy 8 éven át főleg linux alatt fejlesztettem, méghozzá nem PHP-ben hanem többnyire C++-ban, és nem hobbiból hanem ebből éltem. Az elsődleges desktopom is linux volt úgy 2005 végéig, csak utána váltottam XP-re majd Vistára. Az első linuxomat meg még floppyról raktam fel, és kb. azóta követem a linux fejlődését.

Ha meg nem érted amit leírtam akkor olvasd újra.

tmc 2008.07.01. 19:56:02

Vannak egyéb aspektusok is.
1.) Az informatikai szokásokat nem az anyatejjel szívtuk magunkba. Ma egy gyerek első sorban otthon, majd az iskolában találkozik a Géppel. Otthon van ami van, de az iskolák, tanárok, diákok miért vannak beetetve XP-vel? Ezen gyerekek egy részéből lesznek később az informatikusok, vezetők, döntéshozók. Régi téma, de behozom ide is: ha egy döntéshozó megkérdezi az informatikusokat mi a véleményük, álljanak át valamelyik linux disztribúcióra vagy maradjon a win, melyik XP-n felnőtt szaki rántaná magára a bajt. Ezt értsd úgy, hogy nem akarja elveszteni amit tud és előről kezdeni másvalamivel. Inkább felvállalják, hogy...

2.) ...megküzdenek a júzerek által stikliben felrakott kacatokkal, a trójaiakkal, a vírusokkal, malwarekkal, rootkittekkel meg mitudoménmivel. Az sem baj ha gépek forrásainak felét a kacifántos tűzfalak és vírusirtók foglalják le.

3.) Nemzetgazdasági szinten komoly veszélyt jelenthet a titkos M$ hátsókapuk léte, amelyekhez - városi legendák szerint - USA kormányzati hivatalok hozzáféréssel rendelkeznek. De ne ragadjunk le az USA-nal, volt már kínai-német affér is.

4.) Próbált már valaki egy hétköznapi ubuntu cd-vel live üzemmódban bebootolni egy (jelszóval védett) win gépre? Hát persze, hiszen páran telepítettek már ubuntut win mellé. Bármelyik win állományt lehet írni, olvasni, másolni akár egy pendrive-ra, nyom (log) nélkül, röptében. (A jogtalan adathozzáférést - adatlopást - a törvény bünteti, ne tegyétek.) Egy telepített linux állományai már máskép viselkednek.

5.) Anyukám sohasem használt gépet, mígnem két hónappal ezelőtt telepítettem számára egyet egy régi gépre. Oszt most használ gépet. Oké, nem fejleszt kernelt és nem zavarja a macrókat tartalmazó .xls fájlok kompatibilitás hiánya, de köszöni szépen, jól van. Böngészik, cseveg (skype) és ha minden jól megy, akkor megtanul levelezőt is használni. igen, hetvenen túl már nehezen tanul az ember, pláne ilyen izét... na, ópenszórsz vagy mit.

6.) Hja kérem. Ha készen telepítve kapta. Így könnyű. Okés. Az az álmom, hogy két "info-újszülött" értelmes embert ráeresztek két netre kötött gépre. Az egyik kap egy (teljesen legális) XP cd-t, a másik egy (netről letöltött :)) LinuxMintet, és hajrá. Aki hamarabb megnyit egy divx videot, amelyik megmondja melyik doksit kell megnyitni a három közül, majd rákattint egy linkre a megfelelő doksiban, és ezáltal megnéz egy videot YouTube-on, az hazaviheti a gépet (monitor nélkül, mert kis költségvetésből dolgozom :)).Nem tudom meddig jut a LinuxMintes, de az XP-s még a drivereket sem fogja telepíteni. Szerintem. Ha van itt TV-s kolléga, viheti a show ötletét. Opensource.

=.) Egyébként számomra egy LinuxMint telepítés 20 perc + 20 perc frissítések, importálások és csecsebecsék telepítése + 20 perc a komfort érzet kialakításához (config) és pár ellenőrzéshez. XP-ben már nem tudom mennyi, de emlékszem olyan feliratokra, hogy még van 57 perc a telepítés befejezéséig... Aztán frissítések (újraindítással tarkítva), driverek (újraindítás), és ebben a stádiumban már használható a Jegyzettömb, a OExpress és a MediaPlayer (korlátozásokkal). Felrakok egy tűzfalat és egy vírúsirtót. Kismillió helyről leszedem a kismillió csecsét, azt amitől használni lehet az XP-t. Veszek egy legális M$ Office csomagot... stb. Húh... rémálom.

Megjegyzés: régebben, egyes gépeken, egyes disztribúciókkal volt rémálom a linuxban is. A mumus neve Terminal volt. Mára jobban szeretem mint a Registry faragást, vagy egy hiányzó dll-el való babrálást.

Jöhet az anyázás..., de itt-ott legyenek észérvek is :)

Raszputyin · http://zsir.blog.hu 2008.07.01. 21:37:30

Jól érvelsz, csak nem az opensource fejlesztési modell mellett vagy ellen, hanem a linux és a hozzá fejlesztett termékek mellett, és még néhány egyéb dolgokról. :)

midnight coder 2008.07.02. 07:16:54

tmc:
1. A mai linuxok és a windows között nincs olyan nagy különbség ami olyan ághághatatlan tudásbeli korlátot jelentene. Egy ubuntut sem kell alapvetően másképp kezelni mint egy windowst, persze sok dolog más, de a win2k és a Vista is eltér némileg. Persze az már más kérdés hogy az ubuntu gnómos felülete büntetőjogi kategória, de Pl. kubuntuval vagy SuSE-vel simán el tud lenni egy átlagos end-júzer, legalábbis ami a kezelést illeti. 10 éve még volt egy vicc hogy bemegy Hófehérke és megkérdezi: Nagymama, miért olyan nagy az arcod ? - Azért mert Debiant használok!. De ma már a sima debian telepítése sem nagy mutatvány.

2. A cégek nagy részénél nincs dedikált informatikus, van egy átlagnál jobb érzékkel megáldott end-júzer és az telepít. Ahol van ott meg nagyjából mindegy, egy képzett rendszergizdának már nem akadály a mai linux.
Másrészt ha én rendszergizda vagyok akkor meg tudom akadályozni hogy a mezei windowsos end-júzerek bármit is telepítsenek.

3. Gipsz Jakabka Kft-vel aligha foglalkozik a CIA, de szvsz még a magyar kormánnyal sem. Másrészt a mindenkori oprendszerekben önmagukban is van annyi lyuk amivel hátsó kapu nélkül is be tud menni akinek ez a szakmája. Harmadrészt nem tudod hogy hány biztonsági lyuk van Pl a linux kernelben gyárilag, nem is szólva a többi szoftverről. Persze a szoftver nyílt, de ettől függetlenül igen kevés az az ember aki a forrást nézegeti úgy hogy közben lyukakat keres (eleve nem kis C-s tudás kell hozzá, és kőkemény profi programozó, a linux kernel nem könnyű olvasmány), a multik által fizetett fejlesztők meg azt rakják bele amiért fizetik őket és nem lyukakat keresnek.

4. Légy erős: ha a benn van a mefelelő fájlrendszer modul és nincs direkt letitkosítva a fájlrendszered akkor a linuxos gép fájljait is pont ugyanúgy el tudod érni az ubuntus live CD-vel. Ha meg le van akkor a windowsosat sem érheted el.

5. Na ja. A számítógép egyik lehetséges (bár igen sötét) jövője hogy nincs rajta oprendszer csak böngésző amivel fel tudsz kapcsolódni a guglira.

6. Teljesen újszülött semmit sem fog tudni csinálni. Sem linux-szal sem windowszal, kivéve persze ha livecd-s dolog mint az ubuntu (a mintet nem ismerem, nem tudom mi az).

De mondok neked mást: van egy linuxos és egy windwosos telepítő CD-d, ez utóbbihoz driverek, stb, a szokásos. Az nyer aki előbb tud JOGTISZTÁN lejátszani egy DVD lemezt...

=.) Tökmindegy meddig tart az alap telepítés, nekem legalábbis mind windows mint linux alatt anno fél-fél nap volt mire minden úgy volt feltelepítve ahogy én szeretem, minden megszokott szoftverem (főleg fejlesztőeszközök) ott volt a helyén. Ehhez képest hogy az OS 20 percig vagy egy óráig mászik fel lényegtelen.

tmc 2008.07.02. 22:18:47

Rasputyin:

Elnézést kérek, tényleg off-topic amit elkezdtem fejtegetni. Talán annyi vigasz, hogy ezáltal nem apad el a hozzászólások sora. Most már mindegy, tehát folytatom. Bocsánat :)


midnight coder:

5.) Tavaly a 12 éves unokaöcsém nálunk nyaralt pár hétig. Mivel imád netes játékokat játszani, jól elvolt a Firefox-al, észre sem vette mi van mögötte (linux). A képkezelés (fotók), zenehallgatás (xmms majdnem olyan mint a winamp), levelezés (webes felületen) is gond nélkül ment. A családjukban nagy divat a .ppt bemutatók küldözgetése mailben (és hurcolászása pendriveon), de ezek nézegetése sem okozott gondot. Ha ezt majd mind a gugli kezeli, már nem is fogja látni a különbséget az otthoni és az én gépem között. Én sem vagyok ennek a monopóliumnak a híve, egyrészt mert számomra rossz a feeligje ennek a műfajnak (nagytestvérfigyel érzés), másrészt ott van az áramszünet pánik. Tehát hiába laptop, hiába aksi, se kép, se hang :)

Aztán hazautazott és én vártam a folytatást. Reméltem, hogy otthon vágyat érez a linux íze/izé iránt. És mit ad Isten? Semmit. Karácsonykor én jártam náluk. Aljas módon ott lapult a "farzsebemben" a kedvenc linux disztróm egy mini-dvd-n. Vártam, hogy rákérdez, kéri, érdeklődik, stb. Egyik este kérdezem, szerinte nálam volt jobb gépezni, vagy otthon? Ekkor már fel voltam készülve arra is, hogy lehurrogja a linuxot. De nem. Egyszerű választ adott: ez is jó, meg az is jó. Szerintem nála csak azért kapott ilyen kedvező minősítést a linuxom, mert a szülei távol tartották az igazi win játékoktól. Mert valljuk be, ezen a téren nudli.

1.) Közben kiderült, hogy azért marad a win a gépén, mert "Apa is ilyet használ". Egy 12 éves gyereknél ez megtámadhatatlan érv.
A "mert ilyen van az iskolában" sem bántana, ha nem hinném azt, hogy az M$ beeteti a népeket már gyerekkorban és ehhez az állami szervek nagymértékben segédkeznek (a mi pénzünkből).

2.) "egy átlagnál jobb érzékkel megáldott end-júzer" általában nem tudja/ nem szokta alkalmazni a "meg tudom akadályozni hogy a mezei windowsos end-júzerek bármit is telepítsenek" eljárást. Így "A cégek nagy részénél" ajtó-ablak nyitva, és alkalom adtán csak leshetnek a fejükből milyen varázslatos a windows világa. Az pedig egyre varázslatosabb :)

Ha "egy átlagnál jobb érzékkel megáldott end-júzer" feldob egy ubuntut/mandrivat/debiant stb. (opensuset M$ szerződés miatt nem :)), alapból jobb helyzetben vannak "A cégek nagy részénél".

"Másrészt ha én rendszergizda vagyok akkor meg tudom akadályozni hogy a mezei windowsos end-júzerek bármit is telepítsenek." Ha egy corporate policy-ban ez nincs lefektetve és konzekvensen betartatva, (márpedig "A cégek nagy részénél" ilyen nincs, tehát be sem kell tartatni), akkor mi hajtana az első hely megszerzéséért és megőrzéséért a "legutálatosabb fazon" megyei bajnokságában?

(olyan jó szöveget írtál, hogy nem hagyhattam ki egyes részek beépítését a saját verziómba. elnézést a kiforgatásért és köszönöm)

3.) A Gipsz Jakabka Kft. gépei (hálózata, ha van ilyen), csak egy zombi-park állományát gyarapíthatja, többet nem ér. No de, szerinted nincs az a nemzetközi 10-50 évre szóló gázvezeték-építési és üzemeltetési project (vagy egyéb tender) amelynek a mo.-i háttere érdekelhet pl. egy amerikai vagy orosz céget? Szerinted lehetséges-e, hogy egy amerikai vagy orosz energia-konszern "elér" bizonyos (kevésbé látványosan tevékenykedő) állami hivatalokat? Nem vagyunk a világ közepe, de ölég vastag láncokban lehetünk/vagyunk láncszemek... És az információ hatalom (és nem kevés pénz). Belátom ez fikció + linux esetén sem 100% a tuti védelem (de legalább egy pistike az 5.b-ből nem tudja elfektetni a gépemet heccből). Az olyan egyszerű és unatkozó emberek fantáziáját mint én vagyok megmozgatják az olyan fogd-meg-és-ereszd-el játszmák amelyek a M$ körül zajlottak az USA-ban. Az EU-ban olykor elmaradt az ereszd-el fázis :)

4.) Igazad van, tévedtem. (95%-ban, de az az 5% nem éri meg a magyarázkodást)

5.) Lásd eleje.

6.) A Linux Mint nem titkoltan (és erőteljesen) ubuntu alapokon nyugszik, miközben van pár saját kényelmi funkciója. Itt nem részletezem (www.linuxmint.com/rel_elyssa.php). Ha az ubuntu "linux for human beeings", akkor a Mint "linux for silly and lazy human beeings", ezért kedveltem meg :) A Mint valódi szlogenje "from freedom came elegance".
A telepítője ua. mint az ubuntué. Tehát ha valaki nyomogatja az Enter gombot és a megfelelő mezőbe beírja a nevét vagy a jelszavát, nagyot nem tévedhet.
A Mintben nincs wubi, de én nem is számoltam azzal, hogy a valaki winből indítson telepítést.

"De mondok neked mást: van egy linuxos és egy windwosos telepítő CD-d, ez utóbbihoz driverek, stb, a szokásos. Az nyer aki előbb tud JOGTISZTÁN lejátszani egy DVD lemezt..."
Tudom mire célzol: patent violation. Ennek a témának egy része M$ FUD, a másik, a multimédiás cuccokra vonatkozó, meg még ködösebb. Legalább is itt Mo.-on, vagy az EU-ban. Konkrét válasz: telepítés után többnyire ott van alapból az mplayer. Tekintsd meg a licencét: www.mplayerhq.hu/design7/info-hu.html
Amíg egy jogerős bírósági ítélet nem mondja ki, hogy nem használható szabadon, addig legális. Ebből kiindulva, egy LinuxMint alól én mindenképpen hamarabb fogok lejátszani egy DVD lemezt, mint egy windowsos sporttárs, feltételezésem szerint (és itt hozzon valaki egy hivatalos cáfolatot, ha tud) legálisan.

Clement Lefebvre, a Mint atyja így vélekedik erről a faq-ban:
"Most countries do not recognize the legitimacy of software patents so for most of our users this is not a problem. But if you're unlucky and you live in a country where software patents are legally enforcable, you need a version of Linux Mint which is free of patented technologies, and this is what the Light Edition is about."

Ez sem alkotmánybírósági állásfoglalás, csak egy vélemény egy olyan személytől, akinek több félnivalója lehet ez ügyben mint nekem. Ha ő és az mplayer-es honfitársaink (és nagyon sokan mások) még szabadlábon élnek, arra utal, hogy nem törvénytelen a DVD lejátszás linuxban.

7.) (az a hülye shift+hetes ilyen lett: "=", tehát nem egy szmájli rejtvény, csak typo volt az előző hozzászólásom :))
Lustaság, fél egészség. Nekem nagyon bejön a 60 perces telepítés, frissítés, konfigurálás. Még ezt is ülve szoktam csinálni, mert úgy könnyebb :)
Mivel egyre kényelmesebb (na jó, lustább) vagyok, ebből is le lehet faragni 15-20 percet azzal, hogy a külön partícióba telepített /home-ot megőrzöm a benne található beállításokkal. Így a telepítő cd-ről hiányzó alkalmazások telepítését követően minden újra az lesz amit, ahol, ahogyan megszoktam (beleérve a böngészők és a levelezés beállításait, tálcát, asztalt, mindent).

Végezetül: ugyanúgy nem értem mitől működik egyre szélesebb körben a szabad-szoftver fejlesztés, mint ahogy nem értem miért nem használják sokkal többen? A sommás "mert nem jó/nem felhasználóbarát/nem kompatibilis X vassal, vagy Y állományformátummal... stb." esetemben nem áll meg. Itt van előttem, működik, szép, gyors, biztonságos, mindent tud amire egy XP-t használnék. Még annál is többet, vagy könnyebben (persze ez szubjektív dolog). Sok egyéb érvet olvastam már, de mégsem áll össze a kép. Talán az alap emberi vonásokban van a válasz. Megszokás hatalma + félelem a változásoktól... ??

Raszputyin · http://zsir.blog.hu 2008.07.03. 14:07:54

:) nem kell elnézést kérned, nem emlékszem olyan paragrafusra, ami tiltja az offtopicot. engem se zavar, sőt igazából jó nekem. viszont az offtopic mellett lehetne néha egy egy témábavágó is. talán majd a következő OS posztban. addig is have fun, és érezd otthon magad :)

midnight coder 2008.07.04. 07:29:19

tmc:
1. Az hogy egy 12 éves gyerek mit használ ma az egy dolog. Mire kijön az iskolából (jó esetben) akkorra már a mai windowsnak nyoma sem lesz. Biztos hogy lesz microsoftos OS, de korántsem biztos hogy hasonlít a windowsra.

2. A kisebb cégeknél ez pofánveréses alapon megy: csak a főnöknek van rendszergizda joga, és ha mégis disznóságot csinálsz akkor seggberúgás várható.
A mindenkori linux-szal pedig folyamatos szívásaik lesznek, mivel a vállalati szoftverek 99.9%-a nem open-source, márpedig egy nem open-source szoftot életben tartani linuxon elég reménytelen dolog (tudom, évekig éltem ebből). Folyamatosan változó distribek, minden verzióból van egyszerre vagy 3 használatban és van vagy 6 olyan amit támogatnod kell akkor is ha csak a magyar piacot támogatod. Ehhez képest a userek úgy 1%-a használja desktopon a linuxot a kicsiknél is. És ennek a nagy része is úgy fél év után szépen visszaszokik windowsra.

6. Tökmindegy hogy mplayer vagy xine vagy bármi ami ezek fölé épül: a DVD lejátszás lényege a libdvdcss, ami bizony crack. Sok disztribben eleve ezért nincs is.

>Végezetül: ugyanúgy nem értem mitől működik
>egyre szélesebb körben a szabad-szoftver fejlesztés,
>mint ahogy nem értem miért nem használják
>sokkal többen?
Az hogy miért működik egyértelmű: a mögötte álló multik miatt. Vegyük a Firefoxot. Az alapja a zárt forráskódú Netscape kódja (jó, azóta átírták páran). Aztán szépen a hóna alá nyúlt a gugli, mivel az ő üzleti érdekei a mostani (amúgy nagyon szar) html/javascript/flash szentháromság túléléséhez köthetők, így neki elemi érdeke a tűzróka.
De ha megnézed, ott az office kérdés. A community tizenév alatt nem tudott magából kiizzadni egy használható, stabil irodai programcsomagot. Volt a Gnome Office és a KOffice, az előbbi viccnek is gyenge, az utóbbi pedig a széltől is összedőlt és elő nem fordulhatott vele hogy úgy nyisson meg egy word-os doksit hogy az kicsit is hasonlítson az eredetire, de kb. hasonló volt az rtf-hez való hozzáállása is. Plusz két lépésenként jéggé fagyott.
Ekkor jött a jó SUN aki megvette az akkor már kissé haldokló multiplatformos StarOffice-t, így lett az openoffice. Aztán a SUN sok saját kódot is kinyitott, Pl. netbeans - szvsz akkortájt már pénzt nem nagyon tudott csinálni ezekből a dolgokból és így akart továbbélni - ami végül legalábbis egyenlőre sikerült is neki, bár szvsz itt sem a sok opensource fejlesztő miatt hanem azért mert a Netbeans ugyan nem Visual Studió, de ingyen azért megéri.

 

 

 

süti beállítások módosítása