Dobd el a pendrive-od

2009.01.26. 16:45

Néhány hónappal ezelőtt kezdtem tervezgetni a fenti című poszt megírását, ami akkor arról szólt volna, hogy hogyan készítsünk magunknak egy nagyon könnyen használható, praktikus internetes meghajtót. Most hogy kezdenek szállingózni a hírek az akkor csak pletykaként terjengő GDrive-ról, gondoltam előveszem újra a témát, és rövidre zárom a késztetést, hogy a TeamViewer után megint önszántamból ömlengjek valamiről, amit jónak találok.

Mielőtt megoldásokról beszélünk, vázoljuk fel, hogy milyen igényeink vannak.

  • Használata legyen egyszerű, mint a relativitáselmélet
  • Minél kevesebbet kelljen bejelentkezéssel/jelszavakkal szerencsétlenkedni
  • Lehetőleg legyen mindennel kompatibilis; tudjunk rajta közvetlenül dolgozni; viselkedjen úgy, mint egy pendrive: windows meghajtóként
  • Lehetőleg ne kelljen fizetni érte
  • Legyenek biztonságban az adataink: automatikus offline backup
  • Ne kelljen telepíteni extra alkalmazásokat (erről az elvárásról részben le is mondunk mindjárt)

Az eredeti ötlet akkor született, amikor a Dropbox még csak egy flash animáció volt. Amikor elkezdtem a megoldáson törni a fejem, akkor először természetesen az internetes tárhelyszolgáltatók jutottak eszembe. Van belőlük annyi, mint kamuakció a teszkóban, de mindegyik használhatatlan erre a célra. Az erre szakosodott szolgáltatóknak az a céljuk, hogy weboldalukat használd ahhoz, hogy le/feltölts fájlokat, és hogy oszd meg őket a nagyvilággal a webkettőpontnulla jegyében. A kevésbé felkészült felhasználók kedvéért sok szolgáltató felajánl egy kliens oldali alkalmazást, ami hasonlít a windows explorerhez. A gond ezekkel az, hogy csak látszólag windows meghajtók, funkcionalitásuk kimerül a fájlok ide-oda pakolgatásában. Szóval ezek a szolgáltatók talán megfelelnek arra, amire kitalálták őket, de a filozófiájuk miatt semmiképpen sem alkalmasak arra, hogy webdrive legyen belőlük.

Az FTP szolgáltatók már jó alternatívának tűnnek, de az állandó be/kijelentkezés, a technikai korlátok, és hogy a protokoll célja lekorlátozódik arra, hogy fájlokat mozgassunk szerverek között, nem teszik lehetővé a mindennapos használatot, így nem felel meg az igényeinknek sem.

Ha minden elvárásunkat teljesíteni akarjuk, akkor csak egy technológia kerülhet szóba, a WebDAV. Ez jó is lenne, de nagyon kevés szolgáltató nyújt WebDAV elérést, és minden esetben havidíjat kell fizetnünk ezért. Szóval itt volt az ideje, hogy megváljunk az utolsó kritériumtól.

Némi kutatás után megszületett a megoldás1.0: kettébontjuk a problémát, keresünk egy szolgáltatót, aki ingyen tárhelyet ad FTP alapon (ez a DriveHQ volt akkoriban), és keresünk egy szoftvert, ami egy FTP szervert windows meghajtóként működtet. Erre a legalkalmasabbnak a WebDrive nevű szoftver volt, de ekkor már egy második elvárást is ki kellett hajítani, miszerint legyen teljesen ingyenes a megoldás, hiszen ezért a szoftverért, igaz csak egyszer, de fizetni kell. Más gondok is voltak. Hiába a gyors internet, a WebDrive lassú volt, hiszen FTP alapon működött. És nagyon komplikált volt a rendszeres automatikus mentés megoldása, ezzel végül már nem is vesződtem, így még egy elvárásnak búcsút kellett mondani.

Szerencsére a megoldás1.0 óta sokat fejlődött azt interkontinentálisszámítógépeshálózat, így megszületett a megoldás2.0: a Dropbox belépett a béta stádiumba, és mivel jelentkeztem, hát kipróbálhattam. Azóta stabillá fejlődött a kliensszoftver, megduplázódott az ingyenes tárhely mérete, jobb lett a web felület, stb.

Nézzük csak, mit kapunk a csomagban, ha találunk valakit, aki meghív minket a szolgáltatásra (nincs regisztráció, csak meghívás):

  • Egyszerű kliensprogram, amely egy windows mappában tárolja a fájlokat. Így a szokásos módon tudunk, másolni, létrehozni és megnyitni fájlokat. A kliensprogram automatikusan elindul és természetesen megjegyzi a felhasználónevet és a jelszót, így rendszerindítás után azonnal munkára kész
  • 2 GB tárhely ingyen (több tárhelyért fizetni kell, de ennyi bőven elég)
  • A megoldás jellegéből adódóan nincs szükség archiválásra, hiszen a legfrissebb fájlok mindig rendelkezésre állnak akár internet nélkül is.
  • És még olyan dolgok, amiket nem is szerettünk volna eredetileg, de jó ha van: multiplatform, fájlok megosztása, verziózás, web-es kliens (ez például internet kávézóban lehet praktikus)

Ha ezt a listát összevetjük az igényeinkkel, akkor láthatjuk, hogy Dropbox minden szempontból megfelel az igényeknek. Tádám.

Nos, akármilyen is lesz a GDrive, gondolom jó lesz. A gond az, hogy már nem kell. Amikor kellett volna, akkor annyira belemerültem, hogy még egy olyan megoldással is kísérleteztem, ami a Gmail-en alapul, és persze nem működött rendesen. Ezúttal elkésett a Google, bár abban biztos vagyok, hogy rövid idő alatt sokkal több felhasználóhoz jut el, mint a Dropbox. Így megy ez.




A bejegyzés trackback címe:

https://zsir.blog.hu/api/trackback/id/tr74903871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lintabá 2009.01.26. 19:27:38

ftp://név:jelszó@szerver.hu
bele egy ie/intézőbe, és máris ott van a windows-os mappás megoldás... Ha név:jelszó nélkül írod akkor is meg tudja jegyezni, és legalább nem fogja plain text-ben amikor csak lehet kiírni a jelszavad...

sajt · http://sajt.tumblr.com 2009.01.26. 19:30:00

Kellene egy meghívó az iw... Ja nem. A DropBox-ra! Egyébként nem olyan rossz dolog a pendrive, ép most vettem egyet. Rögtön bele lehet dugni a DVD lejátszóba, és onnan játssza le a filmeket meg a zenéket. Meg sajnos ezzel a vodafone-os internettel nem nagyon tudok le-fel töltögetni.

Paleee 2009.01.26. 20:14:50

Gyerekek, kövezzetek meg, de hol van akkora sávszélesség egy átlagos internetező kezébe Mo-on, hogy ilyen GDrive-okat, DropBoxokat használjon? Mert ha pár megás Wörd doksikról lenne szó, addig OK, de hogy zenékről, netántán filmekről... ugyan. Az az idő max a szervereseknek meg a DigiKábeleseknek jött el...

Raszputyin · http://zsir.blog.hu 2009.01.26. 20:58:17

@lintabá:
Ezzel két gond van. Az ftp folder nem windows mappa, azaz megnyitni nem lehet róla fájlt, csak másolni. A másik, hogy a user/pass url alapból tiltva van az új windowsokban, group policy varázslattal lehet csak újra bekapcsolni.

Raszputyin · http://zsir.blog.hu 2009.01.26. 21:01:55

@sajt: A pendrivenak megvannak a nyilvánvaló előnyei, de nekem kényelmesebb a dropbox egy bizonyos célra. Dropbox meghívót próbálj meg fórumokon szerezni, de ha nagyon nem megy, írj még egy kommentet.

Raszputyin · http://zsir.blog.hu 2009.01.26. 21:03:20

@Paleee: A 2GB méretből is látszik, hogy nem zene meg filmek tárolására találták ezt ki. De, ugye, ki az aki ilyesmire használja a pendrive-ját? :)

Paleee 2009.01.26. 21:36:54

@Raszputyin: Persze, de mittudomén, ha az ember egy 200 megás Photoshop fájt, vagy bármi nagyobbat akar feltenni, akkor az még nehézkes. Persze, az ötlet kiváló, csak spec én még nem hiszem h használnám.

Raszputyin · http://zsir.blog.hu 2009.01.27. 03:04:04

@Paleee: Igen, azt hiszem nem írtam le érhetően a Dropbox koncepcióját. A lényeg az, hogy a dropboxodat akárhány klienshez hozzárendelheted. Minden kliensen van egy helyi másolat az egész tartalomról. A program figyeli a változásokat, és folyamatosan szinkronizálja a szervert és az összes bejelentkezett klienst. Tehát, amikor a 200 MB-os photoshop fájllal dolgozol, akkor tulajdonképpen a hdd-den dolgozol, és amikor mentesz a dropbox a háttérben feldobja a szerverre a fájlt. Észre se veszed :) Persze az újabb verziókban már lehet limitálni a felhasznált sávszélességet, így az egyéb netes dolgokat sem zavarja.

Gilby 2009.01.28. 16:38:52

Én is használom, nekem nagyon bejött. A forráskódjaimat szinkronizálom vele a munkahelyi és az otthoni gép között.
Megjegyzem a Dropbox könyvtárat SUBST-tal felcsatolhatod meghajtónak is, így még tökéletesebb a pendrive illúzió...

GyéBen 2010.04.11. 08:30:14

Valaki hívjon meg!
Köszi.

 

 

 

süti beállítások módosítása