Az utóbbi egy-két napban Bill Gates mellett virraszt a legtöbb magyar hírportál, abból az alkalomból, hogy nyugdíjba vonul a bitmágnás. Tudom, hogy nagyon fontos, hogy kicsit kipolírozza megkopott hírnevét. Meg lehet sajnálni is, hogy mostantól muszáj az MSZP-re kell szavaznia. Aztán itt van a siserehad is, akiknek ez jó alkalom egy kis utálkozásra. Azonban nem ártana némi hangsúlyt fektetni a fontosabb információk áramlására is. Mint például ez:

The organisation that manages the world's most important web address extensions — what goes after the dot in a URL — is to hold a vote on Thursday that could see an entire new generation of URLs made possible.

Proposals that could be voted through at the board meeting of the Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) include the introduction of internationalised domain names — those that do not use Latin characters — and companies being allowed to create their own top-level domains (TLDs) instead of using, for example, .com or .net. The highly contentious .xxx domain extension could also finally become a reality.

Forrás: news.zdnet.co.uk

(Aki az angollal egy kicsit hadilábon állna: Lényegében arról van szó, hogy az ICANN megszavazta az előterjesztés, amely szerint (1) ékezetes karakterek is bekerülhetnek a domain nevekbe és (2) bármilyen TLD-t (top-level domain, legmagasabb szintű "tartomány" az url-ekben, például a .hu) regisztrálhat bárki, akinek van elég zsetonja erre.)

Az ötlet első hallásra akár jónak is tűnhet, az ICANN vezetői szerint egyenes forradalmi újítás, amely 'shake-up'-olni fogja az internetet. Na igen, el tudom képzelni...

Először is, konkrét nevek, trademarkok esetén elég problémásnak látom:

Az eredeti így hangzik: www.microsoft.com. Ami ezt jelenti: ez a www szervere (a névből adódóan webszerver) a microsoft tartománynak, ami egy amerikai cég (.com). De ez most felborul, mert mi is lesz belőle? www.microsoft.microsoft vagy microsoft.microsoft vagy simán microsoft? Persze a legszebb az utóbbi lenne, nyilván a cégek is nagyon örülnének ennek. A gond csak az, hogy ez már nem url, ez egy szó csupán. Így egy többé-kevésbé logikus rendszer borul fel ezzel az ostoba döntéssel.

De sokkal nagyobb a baj az általánosabb jellegű kifejezésekkel (.auto, .bolt):

Tuti, hogy feltámad az internet második legnagyobb hiénahordája (a spamgyáros után): a domain név kereskedő. Gondolom nem nagyon kell magyaráznom, hogy mennyit ér egy .shop, .ltd vagy egy .city végződés. De bajban lesznek a nagyhalak is. Például a .cola kié legyen? A coca.cola-é vagy a pepsi.cola-é? Bármelyik is legyen a győztes, azt biztos, hogy nem fogja beengedni a játszóterére a konkurrenst. Az ICANN úgy gondolja, hogy jót tett mindenkinek, milyen fantasztikus lehetőséget adott, de szerintem mindenki más csak újabb 'pain in the ass'-t lát az egészben: megint elsőnek kell ráugrani a jó nevekre, aztán ha lemaradsz róla, akkor vagy perelhetsz (konkurencia) vagy tárgyalhatsz egy igazi vérszopó fajtával (domain kereskedők).

Persze azért az a 35,000$-50,000$-100,000$ (még csak tippelgetés ez az összeg) se fog rosszul egy olyan "non-profit" társaságnak, mint az ICANN.

Olvasnivaló:
Lawyers, analysts: ICANN vote will cause URL chaos




A bejegyzés trackback címe:

https://zsir.blog.hu/api/trackback/id/tr54545938

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Propeller 2008.06.30. 13:56:24

zsír - .microsoft? .cola? .car? .wtf?!?!Tuti, hogy feltámad az internet második legnagyobb hiánahordája (a spamgyáros után): a domain név kereskedő.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Firkász 2008.07.02. 07:36:32

Azt hiszem, kicsit félreértetted. Ugyanis bárki regisztrálhat bármilyen végződést a terv szerint, ami nem azt jelenti, hogy az a TLD attól kezdve csak az övé. Tehát ha Kovács Béla szeretne egy www.kovács.béla domain-t, azt addig meg is fogja tudni rendelni, amíg nincs regisztrálva még egy ugyanilyen. Ettől függetlenül ha Rácz Béla szeretne egy sajátot, csak szólnia kell egy regisztrátornak, hogy szeretne egy www.rácz.béla elnevezésű domai-t, és már az övé is lehet.

Ez a dolog igaz, hogy a regisztrátorok malmára hajtja a vizet, de lesz is nagy kavarodás nekik ezzel rendesen. Ráadásul sok domain regisztrátor tönkremenése is kilátásba lesz az új szabályozással, mert az online olcsó regisztrátorok lenyúlják a piacot. (lásd például, hogy eddig .hu domain-t nem mindenki regisztrálhatott, de az új szabályozással bármelyik regisztrátor tulajdonképpen bármilyen TLD-s domain-t beregisztrálhat)

Raszputyin · http://zsir.blog.hu 2008.07.02. 08:01:46

Ha ez így van, ahogy írod, akkor nem értem ezt a mondatot:

"ICANN plans to give companies with trademarked names priority for their those names."
(news.zdnet.co.uk/internet/0,1000000097,39440158,00.htm)

Ha az egyszer beregisztrált TLD-t domaint bárki felhasználhatja, akkor miért szükséges, hogy legyen bármilyen prioritás is?

Másrészt meg fizetsz 50,000 $-t valamiért, ami nem is lesz a tiéd, és mások meg ingyen használhatják, nos, nem tudom, nem logikus. Így elméletileg mindenki arra vár, hogy lépjen a másik. Vagy esetleg a custom TLD-kért minden esetben le kell perkálni az összeget újból? :)

 

 

 

süti beállítások módosítása